Demirtaş, oy kullanma imkanının yaratılmaması durumunda ise konunun ‘iç tüzüğe ve anayasaya açıkça aykırılık teşkil edeceğini' söyledi.
Demirtaş'ın TBMM Başkanlığı'na gönderdiği dilekçe şöyle:
Ülkemizin geleceğini çok yakından ilgilendiren tarihi önemde anayasa değişikliği teklifi bugün itibariyle Genel Kurul'da görüşülmeye başlanacaktır. Görüşmelerin sonucunda Parlamento'nun ne yönde karar vereceğini hep birlikte göreceğiz.
Ancak Parlamento'nun 11 üyesi hukuk dışı yollarla siyaseten ‘rehin' alınmışken, bizlerin Parlamento'da görüşlerimizi ifade etme ve anayasa değişikliği oylamasında oy kullanma hakkımız fiilen gasp edilmişken yapılacak bu görüşme ve oylamalar daha başından itibaren tartışmalı, hukuka aykırı ve meşruiyeti tartışmalı olacaktır.
Siyasi görüşlerimizi içeren ve TBMM adresine gönderdiğimiz mektuplar önce Adalet Bakanlığı'na fakslanmakta ve bakanlığın gizli talimatı ile mektuplarımıza yasadışı bir şekilde el konulmaktadır.
Tutuklanmış olmamız yasama ve denetleme yetkilerimizin hiçbir şekilde kısıtlanmasına yol açamaz. Yetki, hak ve sorumluluklarımız açısından Parlamento'daki diğer milletvekillerinden en küçük bir farkımız yoktur.
‘BENİM VE TUTUKLU BULUNAN DİĞER 10 MİLLETVEKİLİ ARKADAŞIMIN HER OYLAMADA GİZLİ OY KULLANMA HAKKI VAR'
Bu çerçevede, Anayasa değişikliği görüşmelerinde benim ve tutuklu bulunan diğer 10 milletvekili arkadaşımın her oylamada gizli oy kullanma hakkı vardır.
Başkanlığımızın bizlerin Anayasa değişikliğinin her oylamasında gizli oy kullanabilmesi için gerekli tedbirleri almasını ve bunu sağlayacak imkanları yaratmadan oylamaya geçilmemesini arz ve teklif ederiz.
Aksi durum İç Tüzüğe ve Anayasa'ya açıkça aykırılık teşkil edecektir.