Olağanüstü hal kapsamında hazırlanan 679, 680 ve 681 no'lu 3 yeni Kanun Hükmünde Kararname, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. KHK’ların içeriğinden satır başları şöyle:
- Özel güvenliklerin silah kullanımına düzenleme getirildi. Düzenlemeye göre özel güvenlik görevlileri, silahlarını görev alanı dışına çıkaramayacak. Özel güvenlik görevlisi olarak istihdam edilecekler ile özel güvenlik şirketlerinde, alarm izleme merkezlerinde ve özel güvenlik eğitimi verecek kurumlarda kurucu veya yönetici olarak çalışacaklar hakkında valilikçe güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılacak. Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulu'nca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara iltisakı veya irtibatı olduğu tespit edilen kişiler, özel güvenlik alanında faaliyet yürüten şirket veya birimlerde çalışamayacak.
649 AKADEMİSYENİN GÖREVİNE SON VERİLDİ
- Diyanet’ten 135, Sağlık Bakanlığı'ndan 838, Adalet Bakanlığı'ndan 1699, Emniyet'ten 2 bin 687 personel; Deniz Kuvvetleri’nden 149, Hava Kuvvetleri’nden 164 asker; Danıştay’dan 8 üye ihraç edildi.
- 20 ilde, 83 dernek ve vakıf kapatıldı.
- 649 akademisyenin görevine son verildi.
POLİS, İNTERNET ABONELERİNİN KİMLİĞİNE ERİŞEBİLECEK
- Sosyal medya düzenlemesiyle polis, internet kullanıcılarının kimliğine ulaşabilecek.
- İlköğretim mezunları uzman onbaşı ve uzman çavuş olabilecek.
KAPATILAN 11 GAZETE TEKRAR AÇILDI
- Kapatılan 11 gazetenin açılmasını karar verildi: Şuhut’un Sesi Gazetesi, Türkeli Gazetesi, Batman Gazetesi, Zafer Gazetesi, Hisar Gazetesi, Batman Çağdaş Gazetesi, İdil Haber Gazetesi, Prestij Haber Gazetesi, Urfanatik Gazetesi, Kızıltepe’nin Sesi Gazetesi.
YAYIN YASAKLARINA DÜZENLEME
- Yayın yasaklarına düzenleme getirildi. Buna göre, Basın Kanunu uyarınca yayın yasağı ve kısıtlamalara aykırı yayın yapılması halinde kuruluşun programları bir gün durdurulur.
YURT DIŞINDAN GELMEYEN VATANDAŞLIKTAN ÇIKARILACAK
- 680 no'lu KHK ile Türk Vatandaşlığı Kanunun 29. maddesine yeni fıkra ekleniyor. Buna göre; Türk Ceza Kanunu'nun 302., 309., 310., 311., 312., 313., 3147. ve 315. maddelerinde yazılı suçlar nedeniyle hakkında soruşturma veya kovuşturma yürütülen ve yabancı ülkede bulunması nedeniyle kendisine ulaşılamayan vatandaşlar, bu durumun soruşturma aşamasında Cumhuriyet savcısı veya kovuşturma aşamasında mahkeme tarafından öğrenilmesinden itibaren bir ay içinde vatandaşlıklarının kaybettirilmesi amacıyla İçişleri Bakanlığı’na bildirilecek. Bakanlıkça Resmi Gazete'de yapılan yurda dön ilanına rağmen 3 ay içinde yurda dönmemeleri halinde, bu kişilerin Türk vatandaşlıkları Bakanlığın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararıyla kaybettirilebilecek.
GÖREVDEN İLİŞİĞİ KESİLEN KORUCULAR GERİ ÇAĞRILABİLECEK
- Valinin teklifi ve İçişleri Bakanı'nın uygun görmesi halinde, daha önce ilgili maddeler çerçevesinde görevden ilişiği kesilmiş güvenlik korucuları operasyonel faaliyetler maksadıyla tekrar göreve çağrılabilecek.
- Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan personel (işçiler dahil), TBMM kararlarına dayanılarak Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin gönderilmesine karar verilen ülkelerde geçici olarak görev yapmak üzere görevlendirilebilecek.
BİLİŞİM SUÇLARINDA HAKİM İZNİ ALINMAKSIZIN VERİ TRAFİĞİ İZLENEBİLECEK
- Yazılı suçların önlenmesi amacıyla mahkeme kararı olmaksızın Emniyet Genel Müdürünün veya İstihbarat Dairesi Başkanı'nın izniyle yapılan işlemlere, bilişim suçlarıyla sınırlı olmak üzere bilişim suçları ile ilgili daire başkanının izni ile 'internet bağlantı adresleriyle internet kaynakları arasındaki veri trafiği ile iletilen veriler' incelenebilecek.
KAYIP ÇOCUKLAR İÇİN POLİSE YETKİ
- Kaybolan çocukların bulunması amacıyla, polis, kayıp çocuğa ait veya başkasına ait olmakla birlikte kayıp çocuk tarafından kullanılan her türlü banka hesap hareketlerini talep edebilecek, telekomünikasyon yoluyla iletişimini denetleyebilecek ve sinyal bilgilerini değerlendirebilecek. Tedbir kararı, en çok bir ay için verilebilecek, ancak bu süre, bir defaya mahsus olmak üzere bir ay daha uzatılabilecek.
10 ESKİ EMNİYET TEŞKİLATI MENSUBUNUN RÜTBELERİ ALINDI
- Emniyet Genel Müdürlüğü'nden emekliye sevk edilen, kendi isteğiyle emekli olan veya meslekten çıkarılan biri 1. sınıf, biri 2. sınıf, 3'ü 3. sınıf emniyet müdürü, 2'si komiser yardımcısı ve 3'ü polis memuru olmak üzere 10 eski emniyet teşkilatı mensubunun rütbeleri alındı.
ARAÇ TESCİL HİZMETLERİNE İLİŞKİN İŞLEMLER NOTERLİKLERE DEVREDİLEBİLECEK
- Emniyet Genel Müdürlüğü'nce yürütülen araç tescil hizmetlerine ilişkin iş ve işlemler noterliklere devredilebilecek.
HAKİM VE SAVCI SINAVLARINDA 70 PUAN ŞARTI KALKIYOR
- Hakim ve savcı alımında uygulanan 'yazılı sınavda yüz tam puan üzerinden en az 70 puan alanların' mülakata çağrılması şartı kaldırılıyor. Bu hüküm, KHK’nın yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılan ve sonucu açıklanmayan yazılı sınava katılanlara da uygulanacak.
KAPATILAN FUTBOL KULÜPLERİ
- Şırnak ile Cizre'nin futbol kulüpleri Cizrespor ve Şırnak Belediyespor kapatıldı.