Skandal, 2011 yılında öldürüldüğü açıklanan Banna’nın aslında hayatta olması ve ABD’nin bu durumu bilmesiyle de sınırlı değil. Zira Benna’nın öldürülmesi için İHA’larla düzenlenen operasyonda aralarında El Kaide üyesi imam Enver El Evlaki'nin oğulu Abdurrahman Evlaki ve kuzeninin de olduğu en az yedi sivil de hayatını kaybetmişti.
Washington yönetimi, ABD vatandaşı 16 yaşındaki Evlaki’nin ölmesi nedeniyle gelen tepkileri, Yemen’deki İHA operasyonlarının Afganistan’daki savaş gibi haklı gerekçelere sahip olduğunu savunarak bertaraf etmeye çalışmıştı. Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Thomas Vietor da ABD vatandaşlarına, Yemen’e gitmemeleri ve bu ülkede bulunanların da bir an önce ayrılması için uyarı yapıldığını söylemişti.
Restoranda yemek yediği sırada düzenlenen İHA saldırısında hayatını kaybeden Evlaki’nin öldürülmesi ‘ABD neden resmen savaşta olmadığı bir ülkede bir ABD vatandaşını öldürdü?’ sorusunu gündeme getirmişti. Bazı ABD’li gazetecilere göre, Washington, ‘Enver Evlaki’yi öldürmek yerine oğlunu öldürmeyi seçti.’
Dönemin ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Evlaki’nin öldürülmesinin ‘kasti’ olması halinde bi savaş suçu olduğunu, aksi halde bunun savaş suçu olarak değerlendirilemeyeceğini savunmuştu.
Öte yandan bu durum, bir kez daha ABD’nin Yemen’de İHA’larla düzenlediği operasyonların sorgulanmasına neden oldu.
İnsan hakları örgütlerinden gelen tepkilerin ardından, ABD’den yapılan açıklamaya göre, Washington yönetimi, 2009-2015 yılları arasında Pakistan, Libya, Yemen, Somali ve Kuzey Afrika’da düzenlenen İHA saldırılarında 64 ila 116 sivilin hayatını kaybetti. Ancak Araştırmacı Gazetecilik Bürosu’na göre, resmi rakamlar İHA’ların neden olduğu sivil kayıpları yansıtmaktan çok uzak.
Buna göre ABD, 2002’den bu yana ‘doğrulanmış’ 141 ila 161 arasında İHA saldırısı düzenledi ve bu saldırılarda 65 ila 101 sivil hayatını kaybetti. Sayıları 91 ila 108 arasında değişen ‘muhtemel diğer İHA saldırılarında’ ise 26 ila 61 sivil hayatını yaşamını yitirdi.