Çalışmalarını tamamlayarak rapor yazımını başlatan TBMM 15 Temmuz Araştırma Komisyonu’na 1989-1991 yılları arasında Başbakanlık yapan Yıldırım Akbulut da görüşlerini yazılı olarak iletti. Akbulut, başbakanlığı döneminde gerek bakanlar gerekse genelkurmay başkanlarıyla FETÖ yapılanmasıyla ilgili herhangi bir değerlendirmede yapmadıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
“MİT ve Genelkurmay Başkanlığı ‘Fethullah’ illegal yapısına dair bana herhangi bir bilgi vermediler ve takibat, soruşturma hususunda da izin talebinde bulunmadılar. Genelkurmay başkanları tarafından bu yapıya ilişkin herhangi bir uyarıya muhatap olmadım. Hükümetlerin bu yapıya göz yumduklarını ihtimal dahilinde görmüyorum. Başbakanlığım döneminde Genelkurmay Başkanlığı’nın MİT’ten istihbari bilgi almasında herhangi bir sorun yaşanmamıştır. Kaldi ki o tarihlerde MİT müsteşarı askerdi.”
‘PARA KAYNAKLARI, TRANSFERLERİ HAKKINDA BİLGİM YOK’
FETÖ’nün kayıt dışı para kaynakları ve transferleri hakkında herhangi bir bilgisinin olmadığını belirten Akbulut, kendi döneminde hiç kimsenin dini inanışlarına müdahale edilmediğini, devlet kadrolarına yapılan atamalarda da dikkate aldıkları hususun liyakat olduğunu, yargı ve ordunun kendi kanunlarınca atama yaptıklarını belirtti.
FETÖ darbe ve işgal girişiminin hedefinin devleti ele geçirmek ve bir daha dönülmemek üzere demokrasiye son vermek olduğunu vurgulayan Akbulut, “İfade edildiği gibi 1970’li yıllarda kurulan bu örgütün yaşadığımız olaylar dikkate alındığında iyi niyetle kurulmadığı anlaşılmaktadır. 15 Temmuz darbe girişimi de kuruluş amacına uygun olarak yapılmıştır” dedi.
'ASKERLER HAKKINDA İSTİHBARAT TOPLAMA YETKİSİ MİT’E VERİLMELİ'
Devletin yapılanmasına ilişkin görüşlerini de ifade eden eski Başbakan Yıldırım Akbulut, şunları ifade etti:
“Asker kişiler hakkında istihbarat toplama yetkisi MİT’e verilmelidir. Genelkurmay Başkanlığının emniyet ve jandarmadan istihbarat temininde kolaylık sağlanmalıdır. Üst düzey bürokratların kurumsal taassup ve yetersiz eşgüdüm ve işbirliği sebebiyle kurumların ellerindeki istihbari bilgileri başka kurumlarla paylaşmaktan imtina ettikleri hakkındaki görüşlerin dikkate alınmasında yarar olacağı kanaatindeyim.
‘SORUNLARDAN EN ÖNEMLİSİ İSTİHBARATTIR’
Sorunlardan biri ve en önemlisi istihbarattır. Güvenlik güçleri MİT’ten nokta istihbaratı ister. MİT ise nokta istihbarat vermenin her zaman olmayacağı savunmasında bulunur. Bu nedenle de arzu edilen neticeye ulaşmak zorlaşır.
Yeniden yapılanmada, Genelkurmay, MİT ve emniyet istihbarat birimleri çalışmalarına devam etmelidir. Bunların elde ettikleri istihbari bilgilerin ne derece isabetli olduğunu ve bu bilgilere göre, ne gibi sonuçlar elde edildiğini takip edecek bir birimin kurulmasında yarar mülahaza etmekteyim. MİT’te askeri bir yönetici bulunmasında bir mahsur yoktur. İstihbari bilgilerin bilginin mahiyetine göre ilgili birimlerle anında paylaşılması gereklidir.”
‘DEVLET HER İNANCA EŞİT MESAFEDE OLMALIDIR, TEMİNATI LAİKLİKTİR’
Eski Başbakan Akbulut, hukuk devletinin demokrasinin vazgeçilmez bir unsuru olduğunu, küçük yaştan itibaren çocuklara öğretilmesi, yetişkinlere de her vesileyle anlatılması gerektiğini vurgulayarak, “Eğitim ezbercilikten kurtarılmalıdır. Devlet vatandaşların inançlarını serbestçe yaşayacakları ortama sağlamalı her inanışa eşit mesafede durmalıdır. Bunun teminatı laikliktir” dedi.