Hürriyet'ten Meltem Özgenç'in haberine göre, hükümet 11 Mayıs 2013’te Reyhanlı’da 52 kişinin öldüğü bombalı saldırı sonrasında 'sivil şehitlik' kavramını gündeme getirdi. Terör sonrası mağdurların hangi haklardan ne ölçüde yararlanacağı konusunda İçişleri Bakanlığı, farklı kanunlarda düzenlenen hükümlere göre karar veriyor.
KAMUDA İSTİHDAM HAKKI
Aile Bakanlığı, 3713 Terörle Mücadele Kanunu, 5233 Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanuna göre ölenlerin ailelerine kamuda istihdam hakkı sağlarken; SGK da 2330 Çocuklara Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun ve 5434 Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanuna göre maaş bağlıyor.
KİRA YARDIMI, ELEKTRİK-SU İNDİRİMİ
Sivil şehit yakınlarına ve malullere kira yardımı, elektrik ve su indirimi, ücretsiz seyahat hakkı da tanınıyor. 2014’ten bu yana sivil şehit yakını ya da malul yakınlarından 3 bin 276 kişi kamuda istihdam edildi. SGK’da 5 bin 104 sivil şehit yakını ve malule aylık bağladı.
HAK SAHİPLERİNE 3 BİN 203 LİRA AYLIK
Hayatını kaybeden veya malul hale gelen siviller ile hak sahiplerine 3 bin 203 lira aylık bağlanıyor. Vefat edenlerin mirasçılarına 88 bin 596 lira, bakıma muhtaçlara 177 bin 192 lira, diğer malullere 66 bin 447 lira ile 22 bin 149 lira arasında tazminat veriliyor.
'AYNI HAKLAR SİVİLLERE DE VERİLMELİ'
CHP’li Ömer Süha Aldan, sivil ve güvenlik görevlisi şehit-gazilere verilen haklardaki farklılıkları kaldırmayı amaçlayan kanun teklifi hazırladı. Aldan, "Sivillere de şehit ve gazilere tanınan haklar aynen verilmeli. Ama hükümet, 15 Temmuz’da yaşamını yitirenleri ayrıştırıyor” dedi.
CHP'DEN ÖNERGE
CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, TBMM’nin terörü araştıracak bir komisyon kurması için önerge verdi. “Terör, ülkemizin en önemli sorunu haline gelmiştir” diyen İrgil, “Meclis’in terörü araştırması tarihi sorumluluktur” dedi.