Türkiye ve Rusya’nın garantör sıfatıyla destek verdiği, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından terör örgütü olarak kabul edilen grupların kapsam dışı bırakıldığı ateşkesin uygulama süreci yerel saatle 00.00'da (TSİ 01.00) başladı.
Suriye yönetimi ve BM’nin terör örgütü olarak kabul etmediği silahlı gruplar arasında varılan ateşkes anlaşmasına dair bilinenler şöyle:
Anlaşma nereyi kapsıyor?
Teoride ateşkes anlaşması tüm Suriye’yi kapsıyor. Pratikte ise anlaşmaya dahil edilmeyen IŞİD ve Fetih el Şam’ın bulunduğu bölgeler ile onların saldırılarına uğrayan alanlar ateşkesten yararlanamayacak.
Kimler anlaşmayı destekliyor?
Suriye yönetimi ve Şam’ın müttefiği milisler ile 60.000 kişilik bir askeri gücü kapsayan en az 7 silahlı grup (Feylak el Şam, Ahrar’uş Şam, Ceyş’ul İslam, Suvar el Şam, Ceyş’ul Mücahidin, Ceyş İdlib, Cebhe eş Samiye) ateşkesi destekliyor.
Hükümetle muhalefet arasında imzalanan anlaşma neleri içeriyor?
Taraflar arasında imzalanan ilk belge, Suriye topraklarında ateşkes sağlanmasıyla ilgili. İkinci belge, ateşkes rejiminin kontrolüyle ilgili önlemlere yönelik. Üçüncü belge ise Suriye'de çözüm için barış görüşmelerinin başlatılması hakkında bir bildiri.
Anlaşmaya kimler aracılık etti?
Rusya, İran ve Türkiye. Moskova ile Ankara, anlaşmaya garantörlük ediyor.
Ateşkesten sonrası için plan var mı?
Suriye barış görüşmelerinin Kazakistan’ın başkenti Astana’da gerçekleştirilmesi planlanıyor.