Serhat Sarısözen'le ‘Gündem Dışı'na telefonla bağlanan Güner Kuban, ‘Bir Vatan Aşkına' kitabında kendi gözünden gördükleri, duydukları, yaşadıkları, annesi ve babasının anlattıklarını paylaşmış. Dolayısıyla kitap kurgu değil.
‘YAKIN TARİHİMİZDEKİ KARA DELİKLER'
Mustafa Kemal Atatürk'ün "Adınız Türk İstiklal savaşına altın harflerle yazılacaktır" dediği Çerkes Ethem bir hain miydi, yoksa bir halk kahramanı mı? Çerkes Ethem'in yeğeni gazeteci-yazar Güner Kuban kendi deyimiyle ‘resmi tarihin ezberlerini bozmak ve yakın tarihimizdeki kara delikleri aydınlatmak' için bu romanı kaleme aldığını ifade etti.
GÜNER KUBAN: ÇERKES ETHEM'İN YÜKSELİŞİNDEN RAHATSIZ OLAN İNSANLAR VARDI
"Yunanlılara karşı başlattığı direniş hareketiyle müthiş bir yükselişi var. Okulda marşları söyleniyor, TBMM'de ‘Vatan Kurtarıcısı' diye alkışlarla karşılanıyor. Bütün bunlarla Ethem Bey kuvvetleniyor. Çerkes Ethem'in bu inanılmaz yükselişinden rahatsız olan insanlar var. Bunların başında İsmet Bey (İnönü) geliyor."
ÇERKES ETHEM HAİN MİYDİ?
Sarısözen'in "Bize tarih kitaplarında Ethem Bey'i hep asi, vatan haini olarak anlattılar. Ama sizin iddianız amcanızın vatan haini olmadığı yönünde" demesi üzerine Güner Kuban, "TBMM'den de çıktı bu karar" dedi.
Serhat Sarısözen, "Sizin başta iddianız buydu tek başınıza yel değirmenleriyle savaşıyordunuz neredeyse. Fakat kitabı tamamladıktan sonra belki daha basım aşamasında meclise bir soru önergesi verildi. Çerkes Ethem vatan haini olarak ders kitaplarında okutuluyor. Hain mi, değil mi, bununla ilgili bir karar var mı dendi. Adalet Bakanlığı İçişleri Bakanlığı'na sordu. O da Savunma Bakanlığı'na sordu ve sonuç olarak böyle bir kaydın olmadığı meclisin resmi cevabıyla kanıtlanmış oldu. Yanılıyor muyum?" demesi üzerine Kuban, "Hatta bu komitenin başında olan avukat milletvekili hanım beni aradı. Kitabınızı okumaya başladım. Bu komiteye de başkanlık ettim. Didik didik aradık bütün önergeleri, meclis kayıtlarını, değil Ethem Bey'in ihanet ettiğini onun itibarını zedeleyecek bile bir karar çıkmadı, dedi" ifadelerini kullandı.
Kuban ayrıca, "Milli Eğitim Bakanlığı'na dava açtım; değil Ethem Bey'i hain ilan edecek, itibarını zedeleyecek bir karar dahi çıkmamış olduğu halde, neye dayanarak yıllarca tarih kitaplarında ‘hain' damgası vurduklarının hesabını versinler bakalım. Tazminat kazanırsam idealim; Bandırma'da Çerkes çocukları için gelenekleri öğrenebilecekleri bir tatil köyü yaptırmak" dedi.
‘TÜRKİYE CUMHURİYETİ KURULAMAZDI'
Serhat Sarısözen, Kuban'a "Çerkes Ethem, asker Ethem olmasaydı çok farklı bir hayatınız olacaktı. Ne olacaktı mesela Ethem Bey olmasaydı?" sorusunu yöneltti. Güner Kuban, "Ethem Bey olmasaydı Türkiye Cumhuriye'ti kurulamayacak, iç isyanlarla parçalanacaktı. Çok önemli tarihi bir figür. İsyanları bastırması ve diğer yaptıklarıyla Türkiye Cumhuriyeti kuruldu diyorum. Bunu yalnız Çerkesler değil tüm dürüst insanlar da söylüyorlar" yanıtını verdi.
KUBAN'IN YAŞAM MİSYONU
Otuz beş yıl boyunca yurt dışında yaşarken, küçükken verdiği andı hiç unutmayan Kuban, yaşam misyonu olan aile tarihi kitabını yazabilmek için Türkiye'ye dönmüş. Yazar kendisi için inşa ettiği Ege sahilindeki evinde, yaşamının kalan süresini yazarak geçirmeye karar vermiş.
DONDURULMAYI BEKLİYOR
Bodrum Yalıkavak'taki evinde yaşayan Kuban, tüm bedenini dondurmak için en büyük cryonics şirketi olan ABD'li Alcor Life Extension Foundation'a 150 bin dolar ödedi. Bu şirketlerde dondurulmuş olarak bir gün diriltilmeyi bekleyen çok sayıda insan var. Türkiye'den ilk isim olan Güner Kuban'ın vücudu, içi sıvı nitrojen dolu büyük metal bir silindir içinde, eksi 196 derecede, tıbbın ilerleyip kendilerini yeniden dirilteceği günü beklemek üzere dondurulacak. Kuban, ara sıra diriltilsem benim için yeterli diyor.
Kuban, diğer dondurulacak kişilerden farklı olarak kendiliğinden ölümü beklemeyeceğini, yani intihar edeceğini yayında açıkladı. Programın sunucusu Sarısözen'in müdahalesi üzerine intiharını bir süre ertelemeyi, Sarısözen'in Güner Kuban'ı Bodrum Yalıkavak'taki evinde ziyaretine bağladı. Ziyaret gerçekleşirse, Kuban, intiharını bir süre daha erteleyecek.