ABD ziyaretinin ardından Sputnik'e açıklamalarda bulunan Medojevic, ABD'nin halihazırda geçiş döneminde olduğunu belirterek, "Yeni idare, ABD'yi rahatsız eden ve büyük oranda, önceki idarelerin büyük bütçe harcamalarına yol açan saldırgan ve yayılmacı politikanın sonucu olan devasa ekonomik ve sosyal sorunun çözümüne odaklanacak. ABD'deki stratejik değişimleri NATO'daki ciddi reformlar takip etmeli. İttifak varlığını sürdürecek mi yoksa yeni kolektif güvenlik mekanizması mı oluşturulacak? Bu soru bugün açık kalıyor" diye konuştu.
'İTTİFAKIN KARADAĞ'A İHTİYACI VAR MI?'
Bu durumun Balkanlar'a etkisinin henüz belirsiz olduğunu söyleyen Medojevic, "Özellikle de ne orada ne de burada olan Karadağ için belirsiz. Ülke sanki bir ayağıyla NATO'da ama ittifakın Karadağ'a ihtiyacı var mı büyük bir soru işareti. ABD'de görüştüğüm Senato'nun Dış Politika Komitesi temsilcileri bile artık Karadağ anlaşmasının yeniden Senato'da tartışılacak mı, yoksa direk oylamaya mı geçileceği konusunda kuşkulanıyor. Ama satır arası şu mesajı okuyabiliriz, yeni idare şu anda NATO'yu doğuya genişletme girişimlerinin gereksiz olduğunu düşünüyor ve bu konu (ABD Başkanı Donald) Trump idaresi ile (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin idaresi arasındaki diyalog için açık kalmalı" yorumunda bulundu.
ABD'de görüştüğü kişilerin bu yeni olası politikanın Karadağ için de geçerli olup olmayacağını bilmediğini kaydeden Medojevic, konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu: "Trump'ın Karadağ'ı ittifaka üyelikten yana olmadığı, ama Putin'in de Karadağ'ın ittifak dışında kalmasını aktif olarak savunmadığı hissi var bende. Bu ülke artık Moskova ve Washington için çok da önemli bir konu değil".