Değişen dünya ve bölgesel dengelerin mutlaka görülmesi ve buna göre politika üretilmesi gerektiğinin altını çizen Ergil, "Şimdi Irak'ta özerk Kürdistan yönetimi var. Suriye'nin kuzeyinde ileriye dönük olarak Batı'yla ittifak halinde, laik bir Kürt oluşumu izliyoruz. Biz bu realiteyi görüp ona göre politika üretecek miyiz? Bir şeylerin değiştiğini görüp sorunları terörizme bırakmadan halledecek miyiz? Esas mesele bu" dedi. "Meselenin çözümü için akıl ve itidal lazım" diyen Ergil, realiteleri kabul ederek geleceği okumak gerektiğini sözlerine ekledi.
Kürt sorunun, Türkiye'nin realiteden kaçarak izlediği yanlış politikalar nedeniyle uluslararası bir meseleye dönüştüğünü belirten Ergil, "90'larda bu meselenin uluslararası bir boyut kazandığını ve bunun riskli olduğunun altını çizmiştim. Kendi içimizde bu meseleyi halledemezsek, ileride daha büyük sıkıntılar yaşayabileceğimizi vurgulamıştım. Bugün geldiğimiz yerde artık Kürt meselesi bölgesel ve uluslararası bir nitelik kazanmış ve pek çok bileşen tarafından belirlenen bir boyuta ulaşmıştır" dedi.
‘ÜST AKIL BENİM AKLIM ALT DEMEKTİR'
‘Üst akıl' söylemlerini de eleştiren Ergil, "Meseleleri bir tek yurt dışına bakarak anlamaya çalışmak doğru bir yöntem değil. Üst akıl söylemleri aslında 'benim aklım alt akıl, yetmiyor' demek. Ve kimsenin bir ülkeyi bu kadar aşağılamaya hakkı yoktur" dedi.