Katar Çalışma Bakanı Issa bin Saad el-Jafali el-Nuaimi, bugün itibariyle ülkede kafala sisteminin kaldırıldığını açıkladı.
KONTRAT BAZLI SİSTEME GEÇİLECEK
Nuami, 2.1 milyon yabancı işçinin bulunduğu ülkede kontrat bazlı bir sisteme geçileceğini ve bunun işçilere daha fazla esneklik ve koruma sağlayacağını söyledi.
Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Bahreyn, Ürdün gibi bölge ülkerinde de benzerleri uygulanan "kafala" sistemine göre, her yabancı çalışanın Katarlı bir işveren ya da şirkete bağlı olması gerekiyor.
Çalışanların bu kişi veya kurumların izinleri olmadan iş değiştirmeleri ve ülke dışına çıkmaları yasaklanıyor.
AF ÖRGÜTÜ DEĞİŞİKLİĞİ YETERLİ BULMADI
İnsan hakları kuruluşları birçok işçinin korkunç çalışma koşulları nedeniyle öldüğünü ileri sürüyor ve durumu "modern kölelik" olarak adlandırıyor.
Uluslararası Af Örgütü de kafala sisteminin kaldırılmasının işçilerin çalışma koşullarında önemli değişiklikler yaratmayacağını savundu.
The new laws in #Qatar leave migrant workers at risk of abuse. FIFA can't continue to remain shamefully ambivalent. https://t.co/PX71bom0k2 pic.twitter.com/WmQyXijnuA
— AmnestyInternational (@amnesty) 12 Aralık 2016
Örgütten James Lynch açıklamasında "Yeni kanun, sponsorluk kelimesinden kurtulmayı sağlayabilir ancak sistemin kendisine dokunmuyor" dedi.
İnsan hakları örgütleri yabancı işçilerin hala işverenden ülke dışına çıkmak için izin almasının zorunlu olacağını söylüyor.
Af Örgütü bu yıl içinde Katar'ı 2022 Dünya Kupası hazırlıkları için işçileri "zorla çalıştırmakla" suçlamış, Katarlı yetkililer konu hakkında soruşturma yapılacağını açıklamıştı.