ŞİRKET AÇIKLAMA YAPMAK ZORUNDA KALDI
Lockheed Martin ise bu paylaşımın ardından yaptığı yazılı açıklamada, F-35 projesinin maliyetini yüzde 60 azaltmak için çabaladıklarına vurgu yaparak, maliyetin 2019-2020 yıllarında 85 milyon dolara gerileyeceğini bildirdi.
Dünyanın varlıkbakımından en büyük savunma şirketi olan Lockheed Martin'in hisseleri, Trump'ın bu paylaşımının ardından yüzde 5,3 değer kaybederek hisse başına yaklaşık 245 dolara geriledi.
Lockheed Martin, Trump'ın son dönemde hedef aldığı ilk savunma şirketi değil. Trump geçen hafta da Amerikan uçak üreticisi Boeing'in ürettiği Air Force One 747'inin maliyetini eleştirmişti. Maliyetin yaklaşık 4 milyar dolara ulaştığını iddia eden Trump, "Boeing'in çok para kazanmasını isteriz ama o kadar çok değil" diyerek, Air Force One siparişinin iptal edilmesini istemişti.
ABD'nin hava savaşları konusunda çığır açacağı düşünülen F-35 Programında toplamda 12 farklı ülke yer alıyor.
Düşük görünürlük kabiliyeti, gelişmiş aviyonikler, üstün performanslı motor, ağ merkezli muharebe mimarisi gibi özellikleri nedeniyle beşinci nesil savaş uçağı olarak tanımlanan F-35'lerin geliştirilmesine ve üretimine katkıda bulunan 12 ülkeyi ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya, Güney Kore, İtalya, Danimarka, Hollanda, Japonya, Norveç, İsrail ve Türkiye oluşturuyor.
Türkiye'nin ilk siparişinde talep ettiği 14 adet F-35 savaş uçağının bir kısmının teslimatına 2018 yılında başlanması bekleniyor.