Türkiye'de 'Muhteşem Yüzyıl' adıyla gösterilen ve Bangladeş'te yayına girdiği tarihten bu yana büyük ilgi gören yapım, başka yabancı dizilerin de Bangladeş televizyonlarında yayımlanmasının önünü açtı. Böylece prime time'a taşınan yabancı yapımlar, yerli dizilerin önce saatlerinin değişmesine, ardından da yayından kaldırılmalarına neden oldu.
AFP'nin haberine göre, dizi sektöründeki yetkililer, bu yüzden Bangladeşli aktörlerin milyonlarca dolarlık işler kaybettiklerini ve onlarca stdüyonun kapanmak zorunda kaldığını belirtti.
'SEKTÖRÜMÜZÜN CANINA OKUDU'
Bangladeşli Yönetmenler derneğinin başkanı Gazi Rakayet, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Her şey Sultan Süleyman'la başladı. Bu diziler, binlerce aktör ve set ekibinin çalıştığı sektörümüzün canına okudu" dedi.
Rakayet, "Yapılan bir araştırmaya göre, stüdyoların yarısı işsizlikten kapandı. Yüzlerce aktör etkilendi. En üst düzey aktörler bile gelirlerinin yarısını kaybetti" diye konuştu.
Rakayet, oyuncuların yıllık kaybının yaklaşık 8 milyon dolar olduğunun tahmin edildiğini sözlerine ekledi.
Bangladeş hükümeti, oyuncu ve yönetmenlerin çağrısına henüz yanıt vermedi ancak eleştirmenler, yerli yapımların senaryoları zayıf olduğu için izleyicilerin yabancı dizilere yöneldiğini belirterek, Bangladeşli sanatçıların yasak isteğini haksız buldu.
'AİLEVİ DEĞERLERE ZARAR VERİYOR'
Diziye tepki gösteren Bangladeşlilerin bir diğer gerekçesi ise yabancı dizilerin, özellikle de Sultan Süleyman'daki harem sahnelerinin ailevi değerlere zarar verdiğini savunmaları.
TV Profesyonelleri Derneği Federasyonu'nun başkanlığını yapan Mamunur Raşid isimli aktör, "Sultan Süleyman ve diğer yabancı dizilerdeki seks sahneleri alıp başını yürümüş" ifadesini kullandı.
AFP'ye konuşan Raşid ayrıca, "sosyal sorunlara" yol açtığını iddia ettiği dizilerdeki "kaçamak" sahneleri nedeniyle boşanma oranlarının arttığını öne sürdü.