“Mevcut anayasada, bakanlar ile başbakanın Yüce Divan’da yargılanabilmesi için 55 milletvekilinin soruşturma önergesi vermesi gerekiyor. Önergenin TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesi durumunda soruşturma komisyonu kuruluyor. Soruşturma komisyonunun raporu TBMM Genel Kurulu’nda görüşülüyor. Bakan ve başbakan, gizli oylamada 550 milletvekilinin salt çoğunluğunun en az (276) ‘evet’ yönünde oy kullanması durumunda Yüce Divan’a gönderilebiliyor. Anayasa değişikliğiyle ‘yürütme organı’nın ‘tek başı’ olacak cumhurbaşkanının Yüce Divan’a sevki için ise 3 aşamalı bir yöntem belirlendi. Buna göre, cumhurbaşkanı hakkında soruşturma önergesi verilebilmesi için salt çoğunluk, komisyonun kurulabilmesi için beşte üç, Yüce Divan’a sevk için ise üçte iki çoğunluk aranacak. Milletvekili sayısının 550 olarak korunması durumunda bu sayılar, 276, 330 ve 367 olacak. Milletvekili sayısının 600’e çıkarılması durumunda ise çoğunluk sayıları 301, 360 ve 400 olarak uygulanacak.”
BAŞBAKANLIK VE BAKANLAR KURULU ANAYASA TEKLİFİNDE YOK
Habere göre, anayasa teklifinde Başbakanlık’ın yanı sıra ‘Bakanlar Kurulu’ kavramı da yer almıyor. Buna göre, cumhurbaşkanının bakanları atamasına ilişkin düzenlemede milletvekilleri arasından ya da dışarıdan ayrımı yapılmayacak, inisiyatif cumhurbaşkanında olacak.
Öte yandan habere göre, AK Parti kurmayları, dün öneriye ilişkin çalışmayı sürdürürken MHP’liler “Madem fiili durumu yasal hale getireceğiz, o zaman 2019 beklenmemeli, yetki ve cezai sorumluluk hükümleri hemen yürürlüğe girmeli” görüşünü dile getirdi.