ENCJ tarafından yapılan açıklamada, üyelik şartı ve gözlemci statüsü şartı olarak, kurumların yürütme ve yasama organından bağımsız olması ile adaletin bağımsız olarak uygulanmasında yargının nihai sorumluluğunun üstlenilmesinin gerekli olduğu da vurgulandı.
Açıklamada 'ENCJ'nin 2014'ten bu yana Türk yargısındaki gelişmeleri izlediği ve çeşitli açıklamalarla endişelerini ilettiği' belirtilerek, ENCJ'nin amacının hem AB üyesi hem de AB üyesi olmayan ülkelerin yargı kurulları ve yargı görevlileri arasındaki iş birliğini artırmak olduğu vurgulandı.
'15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİNİN SORUMLULARI ADİL VE TARAFSIZ OLARAK YARGILANMALI'
"ENCJ, 15 Temmuz'daki olayın ülkede büyük bir etkisi olduğunu ve ulusal travmaya yol açtığını kabul ediyor" denilerek sorumluların adil ve tarafsız bir şekilde yargılanması gerektiğinin altı çizilen açıklamada "Ancak HSYK'nın eylemleri ve kararları Yargı Kurulları'nın Avrupa Standartları ile uyumlu değil" ifadesi yer aldı.
ENCJ, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yasama ve yürütmeden bağımsız olan ve yargının bağımsızlığı için çalışan kurum ve kurulları çatısı altında topluyor.
AB adayı ülkeler ENCJ çalışmalarına gözlemci statüsüyle katılıyorlar.
Avrupa Parlamentosu da geçen haftalarda Türkiye'nin üyelik müzakerelerinin durdurulması yönünde tavsiye kararı almıştı.