'MAAŞALLAH SALONUN YARISI ANTALYA'YA GİTMİŞ'
Karşılıklı ziyaretlerle tekrar normale dönen ilişkilerimizdeki 1 yıllık dönemde yaşanan duraksamayı geride bıraktığımızı düşünüyorum. Cumhurbaşkanı'mız 9 Ağustos'ta Rusya'ya, Rusya Cumhurbaşkanı Putin ise Ekim ayında Türkiye'ye ziyarette bulundu. Dışişleri Bakanımız Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'da geçtiğimiz hafta Antalya'da bir araya geldi. Antalya Rus misafirlerimiz için bilinen bir yer.
Burada herhalde ben Antalya deyince aranızda pek fazla düşünen yok. Antalya iyi bilinen bir yer. Az önce rektör bey test etti, maaşallah salonun yarısı Antalya'ya gitmiş. Diğer yarısını da bu yaz bekliyoruz. Sadece tatil yapmak için değil Antalya'da çok sayıda Türk-Rus evliliği de olmuş, orada yerleşmiş aileler var. Bunlar da bizim ilişkilerimizi zenginleştiriyor.
Ben mühendis kökenliyim, proje insanıyım. Yol yaparım, tünel yaparım, insanların hayatlarını kolaylaştırırım. Mesela bir tüp tünel projesi var şu ana kadar dünyada bu kadar derinlikte inşa edilmiş başka bir tünel yok. Aynı şekilde dünyanın en büyük havalimanı inşaatını da İstanbul'da yapıyoruz.
İnsanın hayatını kolaylaştırmayan siyaset anlamsız bir siyasettir. Herhalde siyasetçiden vatandaşın beklediği de biz oy verdik, bize verilen sözler tutulacak mıdır beklentisidir.
Sayın Başbakanımız Moskova Uluslararası İlişkiler Enst.nde (MGIMO) akademisyen,öğrenci+bürokratlara hitap etmiştir. pic.twitter.com/fBmBOJF9dp
— TurkishEmbassyMoscow (@Turk_Emb_Moscow) 6 Aralık 2016
‘TÜRKİYE'Yİ MERKEZ ALSANIZ 3 SAATLİK BİR UÇUŞLA 56 ÜLKEYE ULAŞIYORSUNUZ'
Rusya-Türkiye ilişkileri sadece iki ülke arasında olan ilişkiler değil, aynı zamanda bölgemizi de çok yakından ilgilendiriyor. Bu coğrafyayı biz seçmedik ama bu coğrafyada neler olacağının kararını biz verebiliriz. Türkiye'yi merkez alsanız 3 saatlik bir uçuşla 56 ülkeye ulaşıyorsunuz. Doğuyla batının buluştuğu yerdir burası. Dolayısıyla tarih boyunca bu bölge hep hareketli olmuş.
Bundan 30-40 yıl önce zenginlik noktası Batı'daydı. İnsanlar oraya gitmek istiyordu. Şimdi tersine döndü. Onun için biz dünyanın 3. büyük havalimanını inşaa ediyoruz. Artık zenginlik Batı'dan Doğu'ya doğru hareket ediyor. Bölgenin özelliği dolayısıyla, bizim Rusya olarak, Türkiye olarak çok ama çok önemli görevimiz var, aynı zamanda sorumluluğumuz var. Bugün artık dünyadaki bütün ülkeler birbirine bağımlı. 'Bana ne Rusya'dan, bana ne Türkiye'den, bana ne Suriye'den, Irak'tan' deme şansımız yok. Güzellikler de sorunlar da aynen yansıyor. Bölgesel sorunlara ilgisiz kalırsak daha sonra bu sorunlar, alanı genişler, küresel soruna dönüşebilir. İşte, PKK terör örgütü, DEAŞ terör örgütü, El Kaide terör örgütü, bütün Boko Haram gibi terör örgütlerinin ortaya çıkmasının sebebi bölgesel sorunlardaki çözümde yaşanan gecikmedir. Bu gecikmeler daha sonra telafisi oldukça zor sorunları da beraberinde getiriyor.
‘BOĞAZLAR ARTIK YÜKÜ KALDIRAMIYOR'
Boğazlar artık yükü kaldıramıyor. Ciddi anlamda emniyet ön planda geliyor. O yüzden boru hatlarıyla taşıma işinin arka planında bu sorun var. İnşallah kanal İstanbul ile boğazların yükünü de azaltacağız.
‘KRİZLERDEN ZİYADE GÜZEL HABERLERE İHTİYACIMIZ VAR'
Tabii Rusya ile ilişkilerimiz sadece enerji alanında değil ulaşım alanında, tarım alanında da var. Rusya ile Türkiye birçok müşterek proje yapıyorlar.
Krizlerden ziyade güzel haberlere ihtiyacımız var. Güzel projeleri daha fazla ön plana çıkarmamız lazım. Zaten karamsarlık üreten, moral bozan çok çevreler var. Ama güzelliklere daha fazla zaman ayırmamız lazım. Güzel işleri, güzel projeleri daha fazla ön plana çıkarmamız lazım. İnsanlığın buna ihtiyacı var, gençlerin buna ihtiyacı var.
Savaşların olduğu, insanların ülkelerin birbirine düşman olduğu bir geleceği hiç kimse hayal etmez. O yüzden bizlere daha fazla sorumluluk düşüyor.
2018 DÜNYA KUPASI
Yıldırım, 2018 Dünya Kupası maçlarının Rusya'da yapılacağını anımsatarak, Türk müteahhitlerin imzasını taşıyan Krasnodar'da bir stadyum yapıldığını ve dünyadaki örnek projelerden biri seçildiğini belirtti.
‘ARTIK DUMA’YI BEKLİYORUZ’
Türkiye ile Rusya arasındaki ticarette enerjinin önemli bir alan olduğuna işaret eden Başbakan Yıldırım, Rusya ziyareti sırasında Türk Akımı anlaşmasının karşılıklı çıkarlar doğrultusunda hayata geçirilmesini de ele alacaklarını aktardı. Anlaşmanın geçen hafta TBMM Genel Kurulu'nda onaylandığını hatırlatan Yıldırım, "Artık Duma'yı bekliyoruz" ifadesini kullandı.
Doğalgaz fiyatı indirimine ilişkin geçmişten gelen bir konunun da olduğuna dikkati çeken Yıldırım, "Bu konu da yine Enerji Bakanımız ve muhatabı tarafından ele alınıp değerlendirilecek. Akkuyu Nükleer Santral Projesinin takvime uygun şekilde gecikmeden tamamlanması da önemli konularımız arasında yer alıyor" dedi.
ENSTİTÜYÜ ZİYARET EDEN ERDOĞAN'A FAHRİ DOKTORA VERİLMİŞTİ
Enstitüde eğitim gören öğrencilerin gelecekte bölgesel ve uluslararası ilişkilerin geliştirilmesinde çok büyük rol alacağına değinen Yıldırım, "Çünkü sizin değişik ülkelerden bir araya gelen öğrencilerin, burada birlikte bulunması, birlikte yaşaması, birbirlerinin kültürlerini, düşüncelerini öğrenmesi, gelecek yıllarda ülkenize döndüğünüzde ve sorumluluk aldığınızda mutlaka hafızanızda yer alacak ve o ülkelerle ilişkileriniz kötü yönde değil, iyi yönde gelişecektir" dedi.
'ULUSLARARASI İLİŞKİLERİN GELİŞMESİNİN EN ÖNEMLİ KAYNAĞI BURASIDIR'
Başbakan Yıldırım konuşmasının sonunda salondakilere Rusça teşekkür etti.
Konferansa, Başbakan Binali Yıldırım'ın eşi Semiha Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da katıldı. Yıldırım, konferansın ardından Moskova Devlet Diplomasi Enstitüsü Türk Öğrenci Konseyi Başkanı Melis Murat ile bir süre sohbet etti.