"İsrail hükümeti arazi hırsızlığını bir başka hırsızlıkla değiştiriyor. Hükümet, 41 aileyi Filistin topraklarına yerleştirerek memnun etmek için Filistinlilerin temel haklarını ezip geçmeye, İsrail yargısını ve uluslararası kanunları ihlal etmeye hazır."
KARAR YASA DIŞI
Kaldırılması planlanan Amona yerleşim biriminde yaşayan Yahudi yerleşimcileri, yakınlarında yer alan başka bir Filistin toprağına yerleştirme planları yapılmasının "yasa dışı" olduğu kaydedilen açıklamada, "Bu geçici çözümün benimsenmesi halinde, Batı Şeria'nın derinliklerinde hızla yeni bir Yahudi yerleşim birimine dönüşecektir" denildi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dün yaptığı yazılı açıklamada, Amona yerleşim birimi ve benzer meseleler için sorumlulukla bir çözüme ulaşmak için çalıştıklarını savunarak, "Ortak amacımız olan yerleşim birimlerini ve mahkemeyi savunmak için sorumluluk bilinciyle hareket etmeliyiz" ifadelerini kullanmıştı.
Filistinlilerin dava açtığı İsrail Yüksek Mahkemesi, 26 Aralık 2014'te, "özel mülkiyet üzerine kurulduğu için yapılara ruhsat verilmesinin mümkün olamayacağı" gerekçesiyle Amona Yahudi yerleşim biriminin, 2 yıl içinde tahliye edilmesine hükmetmişti.
Kudüs'ün kuzeyindeki Binyamin bölgesinde Filistinlilere ait arazi üzerine 1997'de inşa edilen Amona yerleşim biriminde yaklaşık 50 Yahudi aile yaşıyor.
YASA İLE AŞACAKLARDI
Hükümet, kararın uygulanmasını engellemek için İsrail meclisinden (Knesset) bir yasa tasarısı geçirmeyi planlıyordu. Ancak son günlerde yapılan yoğun görüşmelerin ardından Filistin topraklarındaki buna benzer durumların engellenmesini sağlayacak yasa tasarısının Amona'yı kapsamaması kararı alındı.
Söz konusu yasa tasarısı, Batı Şeria'da geçen yıllar içerisinde inşa edilen Yahudi yerleşim birimlerini yasallaştırmayı öngörüyor. 1948 ve 1967 tarihlerinde Filistin'den çevre ülkelere göç etmek zorunda kalanların malları 'Kayıpların mülkleri' olarak isimlendiriliyor.
Doğu Kudüs ve Batı Şeria, 1967'den beri İsrail tarafından işgal altında tutuluyor. İşgal altındaki Doğu Kudüs'te yaklaşık 200 bin, Batı Şeria'da ise 400 bin Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası hukuka göre buralardaki tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.