Döviz tarihi yükselişini sürdürürken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Yastık altındaki dolarları bozdurun" açıklaması RS FM'de tartışıldı.
Kemerburgaz Üniversitesi'nden Emre Alkin bu yöntemin faydasının da zararının da olmadığını ifade ederek "Yastık altındaki paranın ne kadar olduğunu bilmiyoruz. Bu konuda çeşitli hurafeler var. Ancak bildiğimiz bazı somut veriler var: Dünya üzerinde dolaşan dolar miktarı 1.4 trilyon. Yine dünya üzerinde bulunan dolar mevduatı 45 trilyon. Yani böyle bir para reel olarak zaten piyasada yok. Yani bu şu demek: İnsanlar ulusal parasının bir türevi olarak dolar kullanıyor. Ulusal paraya olan güven azalınca yerine doları ikame ediyor. Bu bütün dünyada böyle' dedi.
‘USUL DOĞRU, YÖNTEM YANLIŞ'
Alkin, döviz bozdurma ‘kampanyası'na ilişkin olarak "Usul doğru, yöntem yanlış" değerlendirmesinde bulunarak "Döviz cinsinden herhangi bir maliyet yoksa döviz cinsinden fiyatlandırma yapmak ahlaksızlıktır. Lüzumsuz bir şekilde döviz talebini doğurur. Fakat bununla mücadele yöntemi emir- komuta zinciriyle değil ikna ederek yani ahlak geliştirerek olur" ifadelerini kullandı.
'AÇIKLAMALAR KAFA KARIŞIKLIĞINI ARTIRIYOR'
Alkin, dövizin yükselmesinin esas nedenini ise şu sözlerle açıkladı: "Ekonomik model, Merkez Bankası kararları değil,mantalite doların yükselmesine sebep olur. Güven esaslı bir sistemde dövizi yükselten itibar ve güven kaybıdır."