Katılımcıların yüzde 72’si sığınmacılarla ‘karşılaşmaktan rahatsız’ olurken yüzde 65’i ülkedeki kültürü olumsuz etkilediklerini iddia ediyor. Katılımcıların yüzde 83’ü salgın hastalıkların Suriyeli sığınmacılar nedeniyle arttığına; yüzde 91’i Suriyeliler nedeniyle iş bulamadığına; yüzde 94’ü Suriyeliler nedeniyle ev kiralarının arttığına; yüzde 86’sı Suriyelilerin suç oranını artırdığına; yüzde 92’si ‘dilenciliği körüklediklerine’; yüzde 71’i Suriyeli erkeklerin kadınlar için sokakta tehdit oluşturduklarına; yüzde 74’ü de Suriyeli çocukların eğitim kalitesini kötü yönde etkilediklerine inanıyor.
SIĞINMACI KARŞITLIĞI ZİRVEDE
Hatta, katılımcıların yüzde 54’ü, sığınmacı karşıtı gösterilere dahi katılmayı meşru görüyor; yüzde 55’i sığınmacıların savaş bitmeden ülkelerine gönderilmelerini istiyor, yüzde 59’uysa savaş sonrası döneceklerine de inanmıyor.
Katılımcıların yüzde 76’sı, sığınmacıların sadece kamplarda barınmalarına izin verilmesini istiyor.
'SURİYELİLER BASINDA SUÇLA İLİŞKİLENDİRİLİYOR'
Araştırmada Yeni Şafak, Sözcü, Sabah ve Hürriyet gibi gazetelerin sığınmacılarla ilgili nasıl haber yaptıkları da incelendi. Buna göre sığınmacılara yapılan devlet yardımlarının olumlu dille haberleştirilmesi dahi olumsuz bir etki yarattı çünkü bu yardımları alan bazı Türkiye vatandaşları, ‘devletin kısıtlı imkanları’ndan faydalanamadıklarını düşündü. Ulaşılan diğer sonuç da üçüncü sayfa haberlerinde Suriyeli kimliğinin kasten öne çıkarıldığı yönünde oldu.