Başkent Canberra'daki Avustralya Federal Parlamentosu'nun dünkü 'Soru Zamanı' oturumuna ara verilmesine neden olan eylemi yapan Whistleblowers Aktivistleri ve Yurttaşlar İttifakı üyeleri bu kez de parlamento binasına pankart astı.
We told you we will not stop until there is #Justice4Refugees #closethecamps NOW! #auspol pic.twitter.com/mYkywFstW9
— WACA (@akaWACA) 30 Kasım 2016
Parlamentonun ana giriş kapısının üstündeki duvara, Türkçe karşılığı 'Kanlı kampları hemen kapatın #mültecilereadalet' olan pankartı asan ve bina önündeki tören havuzunu kırmızıya boyayan protestocular, bu eylemi sosyal medya hesaplarından paylaştı.
10.30am: We are still standing strong at Parliament House #CloseTheCamps #Justice4Refugees pic.twitter.com/QjsOVIcyqq
— Zianna Fuad (@zifuad) 30 Kasım 2016
Avustralya'nın, teknelerle ülkeye girmeye çalışan sığınmacıları geri göndermesinden dolayı denizlerde ölenlere dikkati çekmek isteyen grubun, kırmızıya boyadıkları tören havuzunda, 'Kan sizin ellerinizde', 'Geri göndermek katilliktir' yazılı pankartlar taşıdığı görüldü.
Kamplar kapanıncaya kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirten aktivistler, daha sonra polisin kendilerine verdiği süreye uyarak astıkları pankartı indirip eylemlerine son verdi.
IF YOU ARE IN CANBERRA come to parliament house in support. #closethecamps #justice4refugees #stopthelies pic.twitter.com/qONK26sH3E
— SMRW (@smr_win) 30 Kasım 2016
Öte yandan, eylemlerin ardından senatoda, parlamentonun çevresine 2.6 metre yüksekliğinde parmaklık monte edilmesi gündeme geldi.
Politics live: Parliament security upgraded after asylum-seeker protests https://t.co/PVNCNAbcRr #auspol
— The Australian (@australian) 1 Aralık 2016
Whistleblowers Aktivistleri ve Yurttaşlar İttifakı'nın yaklaşık 30 kişi ile parlamentonun dünkü protestosunda meclis oturuma ara vermek zorunda kalmış, eylemciler polis ve güvenlik görevlileri tarafından bina dışına çıkarılmıştı.
NE OLMUŞTU?
Bu merkezlerde yaklaşık 3 yıldır tutulan sığınmacı ve mültecilerin hiçbir zaman Avustralya'ya alınmayacağını her fırsatta dile getiren koalisyon hükümeti yetkilileri, söz konusu kişiler için ömür boyu vize yasağını kapsayan yasa tasarısı hazırlatıp meclisten geçirmişti.
Ülke içinde ve dışında büyük tepkilere yol açan yasanın meclisten geçmesinin ardından Başbakan Malcolm Turnbull, sığınmacıların Amerikalı yetkililerle varılan anlaşma gereği bir defaya mahsus ABD'ye gönderileceğini açıklamıştı. ABD'ye gönderilecek sığınmacıların kimlerden oluşacağı, kaç kişinin bu ülkeye yerleştirileceği henüz bilinmiyor.
Son verilere göre, mültecilik hakkını elde eden 941 kişi Manus'ta, 675 kişi Nauru'da kalıyor. Merkezlerde tutulan 500 kişinin durumu ise belirsizliğini koruyor.
Ülke içinde ve dışında sert eleştirilere hedef olan gözaltı merkezleri hakkında, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) mülteci ve sığınmacıların derhal insani koşulların sağlandığı bir yere götürülmesi çağrısında bulunmuştu. Federal hükümetin en fazla eleştirildiği politikaları arasında yer alan söz konusu merkezler gösteri, saldırı, taciz, tecavüz ve intihar vakalarıyla gündemden düşmüyor.