‘HER ŞEYİN YENİDEN TARİF EDİLMESİ İHTİYACI HASIL OLMUŞTUR'
Türkiye'de bugün, cumhuriyetin ilanından önce yaşanan siyasi kriz benzeri bir tür tıkanıklık yaşandığını, bu sürece girilmesinde, 2014 yılında cumhurbaşkanının halkoyuyla seçilmesi sonrasında oluşan erkler belirsizliğinin ve karmaşasının payının bulunduğunu anlatan Büyükataman, "Bundan sonra rejim ve bilhassa anayasa, yamalı bohçaya dönmüştür. Sistemin revizyondan geçirilmesi, her şeyin yeniden tarif edilmesi ve her erkin sınırlarının yeniden tespit ihtiyacı hasıl olmuştur. 'Parlamenter sistemin revizyonu gerekir' derken kastettiğimiz bu gerçekliktir. Siyasi tıkanıklığın giderilmesi ve cumhurbaşkanlığı makamıyla iktidarın çözüme sevk edilmesi için zorlayıcı bir demokratik siyasi dalga yaratılmalıdır. MHP bunun için harekete geçmiştir" ifadelerini kullandı.
Devlet Bahçeli'nin parlamentonun devreye girmesini, ardından da halkın reyine müracaat edilmesini meşru bir çözüm yolu olarak gösterdiğini anımsatan Büyükataman, şöyle devam etti:
"MHP'nin buradaki işlevi, rejimin işlerlik kazanması adına nefes açıcı siyasi aktör olmaktır. MHP, AK Parti'nin değil, sistemin nefesini açmak için devreye girmiştir. Bunun yolu, parlamentoyu çalıştırmaktan geçmektedir. Önce iktidarın nasıl bir anayasa değişikliği ve nasıl bir öneriyle geldiği görülmeli, mesele hem Mecliste hem de kamuoyunda enine boyuna tartışılmalıdır. Hiçbir güç Meclis'in veya doğrudan milletin izhar ettiği iradeye direnemez ve böylece Türkiye'yi tehlikeye sokan fiili durum son bulur. O bakımdan, meseleyi Meclis gündemine getirmekten veya halka gitmekten korkmamalıdır."
Bir gazetecinin yeni anayasa taslağıyla ilgili sorusu üzerine Büyükataman, geçen pazartesi günü itibarıyla AK Parti'nin hazırladığı anayasa değişikliğini ihtiva eden taslak metnin MHP'ye ulaştığını hatırlattı.
‘ÇALIŞMALAR KARŞILIKLI OLARAK YÜRÜTÜLMEKTE'