Kırım'ın Ukrayna'dan ayrılmasına olumsuz yaklaştığını kaydeden Yanukoviç, "Ama bu olaylar benim için beklenmedik değildi. Radikallerin, Maydan protestoları sırasında, Rusça konuşanların çıkarlarını savunma amacıyla barışçıl eylemler için Kiev'e gelen Kırım sakinlerine yaptıkları zulümlere ilişkin bilgiler alıyordum. Radikaller, Kırım sakinlerini taşıyan 8 otobüse ateş açtı. Sonra otobüsleri yaktı. İnsanlar kaçan insanlara karşı av başlattı. Eve dönmeyi başaranlar Maydan'ın Kırım'a neler yaşatacağını anlattı" diye konuştu.
Maydan protestoları sırasında sıkıyönetimi ilan etmeye cüret edememesini en büyük hatası olarak gösteren Yanukoviç, Rostov-na-Donu kentinde düzenlenen basın toplantısında, "Sıkıyönetim, radikalleri durdurmanın tek yoluydu ama kan dökmeye yanaşamadım. Bugün bunu söylemek bana ne kadar zor gelse de bunu imzalayamazdım. İtiraf ediyorum bugün de elim kalkmazdı. Ukrayna yarıya bölünür, iç savaşa yol açardı" dedi.
Ukrayna'nın doğusunda, darbeye karşı çıkan halkla açık diyalog yürütmek yerine askeri operasyon başlattığı için mevcut yönetimi kınayan Yanukoviç, Maydan olayları sırasında güvenlik güçleri mensuplarına karşı işlenen suçların da araştırılmasını talep etti.
Maydan olayları sırasında işlenen suçlarla ilgili delillerin yer aldığı 3 cildi gösteren Yanukoviç, bugün Kiev mahkemesindeki duruşmayı bozarak ertelenmesine neden olan kişilerin doğrudan bu suçlardan sorumlu olduğunu kaydetti.
Kiev'de, Berkut özel tim mensuplarıyla ilgili davanın görüldüğü mahkemede, Yanukoviç'in video konferans yoluyla duruşmaya katılarak ifade vermesi bekleniyordu. Mahkeme binasının radikaller tarafından kuşatılması sonucu duruşma, sanıkların mahkeme salonuna getirilmesinin mümkün olmadığı gerekçesiyle 28 Kasım'a ertelenmişti. Duruşmanın ertelenmesini kınayan Yanukoviç, "Çok öfkeliyim. Bunun kime yaradığını anlamak lazım. Sanırım, Maydan suçlarının üstü açılacağı korkusu var. Bu eylemler kanun dışı gerçekleşti" ifadelerini kullanmıştı.
'ATEŞ AÇILMASI EMRİ VERMEDİM'
Basın toplantısına katılan gazetecilerin, Maydan olayları sırasında göstericilere ateş açılması yönünde emir verilip verilmediğini merak edince Yanukoviç, "Böyle bir karar elbette yoktu. Ben prensip olarak kanın akıtılmasına karşıyım" dedi.
‘POLİTİKAYA DÖNMEYİ DEĞİL DONBASS'TA BARIŞI HAYAL EDİYORUM'
Memleketi olan Donbass'taki savaşın bir an önce son bulması, bölgenin savaşın yol açtığı yıkıntılardan yeniden doğması ve insanların evlerine dönmesini hayal ettiğini kaydeden Yanukoviç, "Başka bir şey de hayal etmiyorum" dedi.
Donbass'a geniş özerklik verilmeden bölgedeki sorunu çözmenin mümkün olmadığını söyleyen eski Devlet Başkanı, "Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne uyulmalı. Baştan beri Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün ihlal edilmesine karşıydım. Donbass'ın Ukrayna'dan ayrılması, Kiev'deki radikallerin akıttığı kana olumsuz tepki veren insanların duygusal patlamasının sonucu. Ben, Donbass'ın Ukrayna'nın içinde kalmasından yanayım" diye konuştu.
"Donbass'taki protestocularla diyaloga gidilseydi kan akıtılması önlenirdi" diyen Yanukoviç, bunu darbe sonucu iktidarı ele geçiren kişilerin zamanında yapması gerektiğini belirterek, "İnsanlara gelip onlarla bir-iki kez değil gerektiği kadar konuşsalardı ve insanların sorularına yanıt arasalardı sanırım her şey barışçıl yollar çözülürdü. Ama bunu ihmal ettiler ve oraya tanklarla ağır silahlar gönderdiler" dedi.
Ukrayna'nın tarafsızlığından vazgeçmesini büyük hata ve Avrupa ve tüm dünyanın güvenliği için bir tehdit olarak gösteren Yanukoviç, "Neden tarafsız statüyü kabul ettik? Çünkü tarafsızlık, sadece Ukrayna değil Avrupa ve şimdi anladığımız gibi tüm dünyada istikrarın faktörüydü" diye konuştu.
Yanukoviç, ABD eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger'in, Ukrayna'nın NATO'ya katılmaması ve Avrupa ile Rusya arasında köprü olması gerektiği yönündeki sözlerini de hatırlattı.
Yanukoviç, provokasyonlar düzenlemek için Kırım'a giden radikallerin ‘dostluk' treninden de bahsetti.