Türkiye’nin AB ile ilişkilerinin akıbeti ve Avrupa’ya sırtını dönüp Avrasya yahut ŞİÖ gibi imkanları nasıl değerlendirebileceğini Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Barış Doster ile konuştuk.
'REİS DİK DUR, EĞİLME SÖYLEMLERİ SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL'
Resleşmenin her iki taraf açısından da ekonomik, siyasi ve güvenlik politikaları açısından maliyetinin yüksek olduğuna vurgu yapan Doster, "Bu bağlamda karşılıklı hava atmaların, 'Reis dik dur, eğilme!' çıkışlarının çok da sürdürülebilir olduğunu düşünmeyenlerdenim" dedi.
'GÜMRÜK BİRLİĞİ BİR DELİ GÖMLEĞİ OLARAK ADETA SÖMÜRGE ANLAŞMASI’
"Bu öyle bir deli gömleği, öyle bir sömürge anlaşması ki, AB kararları alıyor ve Türkiye o kararların alındığı sırada, o kararlar olgunlaştırılırken masada olmadığı halde o kararlara uymak zorunda kalıyor. Bu anlamda Türkiye, AB üyesi olmayan ve hala gümrük birliğine üye olan ilk ve tek örnek. Bu da bizim dış ticaret açığımızda büyük bir gedik açıyor. Bunu tartışmadan, daha eşitlikçi, daha hakkaniyetli, daha mütekabiliyet esaslı bir ilişki kurmadan, ağırlıklı olarak iç kamuoyuna yönelik mesajlarla bu süreci yürütmek çok sağlıklı değil. Gerek Türkiye'yi yöneten siyasi akıl, siyasal heyet, gerekse AP, kendi iç kamuoylarına oynuyorlar."
‘TÜRKİYE GİBİ BİR GÜCÜ DIŞLAMAK AKILLICA OLMAZ’
'ANTİ-EMPERYALİST OLMAK EN AZ BU SİYASİ HEYETE DÜŞER'
'SIĞINMACILAR ŞANTAJ MALZEMESİ’
'AB İLE ŞİÖ KIYASLANAMAZ'
"AB ile ŞİÖ’nün bir kere kuruldukları dönem farklı, bağlam farklı, zaman farklı, zemin farklı, kuvvet dengesi farklı, ezcümle dünya farklı. Biri 2. cihan harbi sonrasının ürünüdür. ABD'nin çok ciddi telkinleri olmuştur 'Avrupalılar bir araya gelsinler, bir daha birbirlerining gözlerini oymasınlar, ortak bir değerleri olsun, insan hakları demokrasi özgürlük çerçevesinde, bir daha ucuz emek ve pazar için didişmesinler' diye. ŞİÖ ise Soğuk Savaş sonrasının bir ürünüdür. Onun kuruluşunda Orta Asya'nın ve Rusya ile Çin'in öncülüğü söz konusudur. Onun kuruluşunda ABD'nin baskısı telkini önerisi asla yoktur. Kuruldukları dönem de arada 50-60 yıl var. ŞİÖ tamamen somut konularda, ayrılıkçılığa, aşırılıkçılığa, terörizme karşı, sınır güvenliğini pekiştirip güçlendirmeyi önceleyen somut konulardan hareket ederek kurulmuş bir örgüttür. İnsan hakları demokrasi özgürlük gibi kavramlar, değerler normlar ilkeler söz konusu değildir. Bunları alt alta yazdığımızda iki tane benzemeyen örgütten söz ediyoruz. Bu yüzden birinden çıkıp birine girmek ne kadar mantıklı ne kadar mümkün bilmiyorum. Bence pek mantıklı değil. Çünkü biri diğerinin alternatifi değil. İnsan evinden ben buzdolabını atayım yerine çamaşır makinasını koyayım lafı ne kadar mantıklıysa, AB ile ilişkimi sonlandırayım ŞİO'ya gireyim o kadar mantıklı."
‘AKP VE DAYANDIĞI SINIF ANCAK KÖRFEZCİ OLABİLİR, AVRASYACI DEĞİL’
‘NATO VE GÜMRÜK BİRLİĞİ’NDEN ÇIKIŞ 25, TAHRİBATI GİDERMEK DE 25 SENE ALIR’