4 Kasım 2015'te Moskova saati ile 09.15'te Suriye'deki hava güçlerine Lazkiye'nin kuzeyinde yer alan militanlara operasyon düzenlemeleri için emir verildi.
Rus uçakları 09.42'de Lazkiye yakınlarında yer alan Hmeymim Üssü'nden havalandı. Uçakların görev yerlerine ulaşmalarından 20 dakika sonra Hmeymim'deki komuta merkezinden militanların vurulması için emir verildi.
Oleg Peşkov'un birinci pilotu olduğu uçak 10.24'te Türkiye sınırına 5.5 kilometre uzaklıkta olan bir hedefi vurdu. Aynı uçak, Diyarbakır'dan havalanan bir Türk F-16'sından fırlatılan havadan havaya füze ile vuruldu.
Rus Hava Kuvvetleri Komutanı Viktor Bondarev, Türk Hava Kuvvetleri'nin radarlarının Rus uçağını 34 dakika boyunca izlediğini ve havada pusu kurduklarını belirtti.
Hmeymim Üssü'ndeki görevliler 10.25'te Rus uçağının radardan kaybolduğunu fark etti. Uçakla telsiz bağlantısı da kurulamıyordu.
PEŞKOV ÖLDÜRÜLDÜ, 2. PİLOT KURTULDU
Murahtin ise militanların kendisini vuramayacağı bir noktaya iniş yaptı. Bulunmak için acil durum sinyalini çalıştıran Murahtin, cihatçıların kendisini bulamayacağı bir noktaya ulaşmak için 5 kilometre yürüdü.
Uçağın düştüğünün anlaşılmasından 15 dakika sonra pilotlar için bir kurtarma operasyonu başlatıldı. Rus ve Suriyeli komandoların katıldığı operasyon 12 saatten fazla sürdü.
Operasyona katılan helikopterlerden birinin militanların kontrolünde olan bir bölgeden geçildiği sırada vurulması nedeniyle kurtarma ekibinde olan Rus denizci Aleksandr Pozıniç hayatını kaybetti.
Kurtarma operasyonuna katılan komandolar, özel bir sinyal sistemi sayesinde Murahtin'i bulabildi. Bulunduğu sırada militanlara çok yakın bir noktada olan Murahtin, sabah 04.00'te Hmeymim Üssü'ne ulaştırıldı.
Pilot Peşkov'un naaşı ise militanlar tarafından ele geçirildi. Peşkov'un naaşı 29 Kasım'da Suriye'den Türkiye'ye ulaştırıldı. Bir gün sonra Rusya'ya ulaştırılan Peşkov için 2 Aralık'ta Lipetsk kentinde cenaze töreni düzenlendi. Denizci Pozıniç ise Novoçerkassak'ta toprağa verildi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Peşkov ve Pozıniç'e ölümlerinin ardından kahramanlık nişanı verdi. Murahtin'e ise cesaret madalyası sunuldu.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, düşürülen Rus uçağının Türk hava sahasına girdiğini, pilotlarının pek çok kez uyarılmasına rağmen cevap vermediğini, Türk Hava Kuvvetleri'nin de angajman kuralları çerçevesinde hareket ettiğini ifade etti.
Rus bombardıman uçağının Türkiye sınırını geçmediğini, bunun nesnel kontrol sistemleri tarafından doğrulandığını açıklayıp uçağın izlediği rotaya ilişkin haritalar yayınladı. Uçağın hayatta kalan ikinci pilotu Murahtin de Erdoğan'ın açıklamalarının aksine Türk tarafının kendileri ile telsiz bağlantısı kurmadığını, görsel uyarı da vermediklerini söyledi.
Rusya'nın Türkiye'deki askeri ataşesi Türk Genelkurmayı'ndan yapıldığı söylenen telsiz konuşmalarının dökümünü istedi. Fakat ataşe Türk yetkililerden 'bu dokümanları vermelerinin mümkün olmadığı' yanıtını aldı.
Türkiye, uçağın düşürülmesi ardından özür dilemedi ve uçağın pilotlarının bulunması için yardım teklif etmedi. Putin uçağın düşürülmesine ilişkin olarak, "Teröristlerin işbirlikçileri tarafından sırtımızdan bıçaklandık" dedi.
Türkiye'ye karşı ekonomik önlemler alınması için hükümeti görevlendiren Putin, Suriye'de görev yapan Rus uçaklarının korunması için Hmeymim Üssü'ne S-400 hava savunma sistemleri yerleştirilmesi için emir verdi. Suriye'deki terörist gruplara operasyon düzenleyen bombardıman uçaklarına da avcı uçakları eşlik etmeye başladı.
Rus bombardıman uçağının düşürülmesi, Moskova ve Ankara arasındaki ilişkilerin kopma noktasına gelmesine sebep oldu.
Rusya, Türkiye ile işbirliğinin seviyesini düşürdü, Türk Akımı dahil olmak üzere bazı ortak projeleri dondurdu, bir dizi Türk gıda ürününün alımı yasaklandı, Türk şirketlerine yönelik kısıtlamalar getirdi ve Türkiye'ye charter uçuşları durdurdu.
Erdoğan, 27 Haziran'da Rusya ile ilişkilerin düzelmesi için ilk adımı atıp Putin'e bir mektup gönderdi. Kremlin'den yapılan açıklamaya göre mektupta şu ifadeler yer aldı: "Bir kez daha üzüntümü ve derin başsağlığı dileklerimi ölen pilotun ailesine iletmek istiyorum ve özür dilerim diyorum. Tüm kalbimle acılarını paylaşıyorum. Rus pilotun ailesini Türk ailesi olarak kabul ediyoruz. Verilen acıların ve zararın hafifletilmesi için gerekli tüm inisiyatifleri almaya hazırız."
Putin ve Erdoğan uçağın düşürülmesi ardından ilk yüz yüze görüşmelerini 9 Ağustos'ta St. Petersburg'da gerçekleştirdi.
Taraflar, ilişkilerin normalleştirilmesi ve Türkiye'ye yönelik yaptırımların aşamalı olarak kaldırılması konusunda anlaştı.