Anastasiadis, İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında sonuçsuz kalan müzakerelere ilişkin ulusa sesleniş konuşması yaptı. Müzakerelerin sonuçsuz kalmasının ardından bir suçlama oyununa girmek istemediğini belirten Anastasiadis, Mont Pelerin zirvesi başarısızlıkla sonuçladığı için üzgün olduğunu dile getirdi.
Toprak konusunda Kıbrıslı Rumların görüşü olan yüzde 28.2 ile Kıbrıslı Türklerin açıkladığı yüzde 29.2 arasında görüş alışverişinde bulunulduğuna değinen Anastasiadis, "BM, 1974'te göçmen durumuna düşen ve kuzeye dönebilecek Rumların sayısını 78 bin 247 ile 94 bin 484 arasında verdi. Ben, BM'den de daha aza inerek 78-92 bin arasında Rum'a yetecek kadar toprak istedim. Akıncı, 55-65 binde ısrar etti" diye konuştu.
'TÜRK TARAFI ESNEKLİK GÖSTERMEDİ'
"Kıbrıs Türk tarafının, Mont Pelerin'de toprak konusunu güvenlik ve garantiler konusuyla bağdaştırmaya niyeti açıktı. Bu öneriyi kabul edilmez bularak reddettik. Kıbrıs Türk tarafının yapıcı olmayan görüşleri beni yakınlaşma elde etmek adına yoğun çaba sarf etmekten ve uzlaşıcı öneriler sunmaktan alıkoymadı. Mont Pelerin'deki sonucun doğal olarak yarattığı hayal kırıklığına rağmen sizi temin etmek isterim ki Kıbrıslı Türklerin endişelerini göz ardı etmeden ve Kıbrıslı Rumların haklı endişelerine saygı göstererek diyaloğun başlaması için gerekli bütün girişimleri yapmaya kararlıyım ve hazırım."
'TÜRKİYE'NİN KATKISI ÖNEMLİ'
Diyaloğun yeniden başlaması için Türkiye'nin katkısının önemine işaret eden Anastasiadis, Türkiye'nin bugüne kadar verdiği sözlü desteği fiili hale getirmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Kıbrıs'ta müzakereler, Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin arabuluculuğunda 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı. Taraflar, 20-21 Kasım'da İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında yürütülen müzakerelerden de sonuçsuz ayrılmıştı.