Güney Kore Savunma Bakanlığı karşılıklı gizli askeri istihbarat paylaşımını öngören anlaşmayı, bu yıl nükleer denemelerin yanı sıra 20'yi aşkın füze fırlatan Kuzey Kore'den kaynaklı askeri bir tehdit olduğu gerekçesiyle ‘gerekli' olarak niteledi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada "Pyongyang her an yeni nükleer denemeler yapıp yeni füzeler fırlatabilir. Anlaşma sayesinde artık Japonya'nın da istihbarat becerilerinden yararlanarak bu tehditlerle etkin şekilde ilgilenebiliriz. Anlaşma güvenlik açısından menfaatlerimizi arttıracak" ifadeleri kullanıldı.
Anlaşma kapsamında Güney Kore, Japonya'ya Pyongyang'ın balistik füzeleri konusunda bilgi verecek; Japonya ise Güney Kore ile Kuzey Kore'nin füze denemelerine ilişkin denizaltı ve uydu görüntülerini paylaşacak.
Kuzey Kore ise ‘tehlikeli bir adım' olarak nitelediği anlaşmaya karşı çıktı ve bunun Kore yarımadasındaki gerginliği tırmandırıp, Japonya'nın işgaline kapı açacağını savundu.
NEDEN KARŞI ÇIKILIYOR?
Kuzey Kore'nin nükleer ve füze programlarındaki gelişmeleri yakından takip etmek için Japonya'nın uydu ve yüksek teknoloji sistemlerinden yararlanmak isteyen Güney Kore'de anlaşmaya karşı çıkılıyor.
Japonya, 2. Dünya Savaşı'nın bitmesinden önce Güney Kore'yi 35 yıl boyunca işgal etmişti. Bu nedenle ülkede Japonya karşıtlığı devam ediyor.
Gallup Korea araştırma kuruluşunun gerçekleştirdiği son anket Güney Korelilerin yüzde 60'ının anlaşmayı istemediğini ortaya koymuştu.