‘FETÖ YAPILANMASI HENÜZ BİTMİŞ DEĞİL'
Enver Aysever'in ‘Hala yeni bir darbe girişimi riski var mı?' sorusuna yanıt veren Petek şunları kaydetti:
"Geçmişte de darbelerden söz etmeyelim denmişti ama 2016'ta kanlı darbe girişimiyle karşı karşıya kaldık. Devletin kademelerinin tümünde FETÖ yapılanmasının henüz bitmediğini görüyoruz. Devlet elbette hassas davranmalı ve her ihtimale karşı önlem almak zorunda. Ama tedirginlik içinde olmak doğru değil. 15 Temmuz'da halk darbe girişimini engellemiştir. Halkıyla, basınıyla."
‘GİZLENEN, SAKLANAN BİR ŞEY YOK'
Petek kamuoyunda komisyonun faaliyetlerinin canlı yayınlanmasına ilişkin yapılan eleştirilere de şöyle yanıt verdi: "Komisyonda gereksiz ve uzun konuşmalar yapıldığı ve kamuoyunu ilgilendirmeyen açıklamalarda bulunulduğu söyleniyor. Ve ‘Kamuoyu yeterince bilgi edinemiyor' itirazı var. Çalışmalarımız esasen şeffaf. Yazılı basın mensupları sürekli notlar alıyorlar. Görsel basın ise görüntü alıp, çıkıyor. Bunun nedeni, kamera karşısına davet ettiklerimiz konuşmakta zorlanıyorlar. İçeriden Periscope yayınına izin vermeme nedenimiz bu. CHP'den Sezgin Tanrıkulu bu konuda ısrar etti. Kendisini uyardık. Her konuşma tutanağa geçiyor. O nedenle gizlenen, saklanan bir şey yok."
Eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in komisyona çağrıldığını ancak öncesinde soruları istediğini söyleyen Petek, "Ancak siyasi partiler ve ben de bunu doğru bulmadık ve açıkladık" dedi. Petek, "Komisyona davet ettiğimiz Özel'in önceden soruları istemesine üzerine komisyon üyelerini bilgilendirdim. Ancak siyasi partiler ve ben de bunu doğru bulmadık ve açıkladık. Orada Sayın Necdet Özel bilgileri hazırlamayı gerekçe gösterdi. Ama komisyona gelip, sonradan yazılı olarak bilgi verebilir. Biz soruşturma komisyonu değiliz. Daha fazlasını yapamadık. Yeniden çağrımızı da medyaya açık toplantıda dile getirdik" ifadelerini de kullandı.
Gültan Kışanak'ın darbe komisyonuna katıldıktan sonra tutuklanması nedeniyle HDP'li vekillerin kendisini suçladığını ifade eden Petek, "Tamamen bir raslantı olduğunu düşünüyorum. Komisyondan çıktıktan sonra Diyarbakır Başsavcılığı'nın önceden başlattığı soruşturma sonucu tutuklandığını öğrendik. HDP'li vekiller beni suçladılar. Ama biz böyle bir konumda değiliz. Ben bırakın başka bir siyasi partiyi kendi akrabama bile darbe ile ilgili soruşturma yapılsa müdahaleyi çirkin bulurum" dedi.
‘HULUSİ AKAR VE HAKAN FİDAN'I KOMİSYONA ÇAĞIRMADIK'
Enver Aysever'in MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın Darbe Komisyonu'na davet edilip edilmeyeceğini sorması üzerine Petek şunları ifade etti:
"Komisyona çağırılacak kişileri haftalık olarak açıklıyoruz. Zira önümüzde dinlenenler dahil 200'den fazla dinlenilmesi istenen kişi var. Öncelikle komisyonda konuşarak dört siyasi partinin müşterek isimlerini davetetmeyi düşündük. Başkanlık divanı ve başkan olarak çağırılacaklara ben karar veriyorum. Bazı arkadaşlar ‘Ademisyenlerle, felsefi ve dini boyutlarla uğraşmayalım, 15 Temmuz gecesine gelelim' dedi. En fazla eylemin olduğu İstanbul ve Ankara illerindeki 3.Ordu Komutanı, İstanbul Valisi, İstanbul Emniyet Müdürü, Ankara Valisi, Ankara Emniyet Müdürü, o tarihteki Ankara Jandarma Komutanı davet edildi. Şimdiki Genelkurmay İkinci Başkanı da davet edildi. Mesela Büyükanıt hastanede olduğu için gelmedi. Tedavisinin bitmesini bekliyoruz. Zekai Aksakallı'yı davet ettik ama Suriye'de görevde. Bazı görevliler Türkiye iki cephede savaşırken elbette bu stratejik durum da dikkate alınarak fırsat bulunursa dinlenecektir. Bizim çalışmaları 3 ay içerisinde bitirmemiz gerekiyor."
Darbe Komisyonu Başkanı Reşat Petek siyasi parti gözetilmeksizin komisyonun çalışmalarını sürdüğünü söyledi:
"Biz soruşturma komisyonu değiliz. Siyasi parti bağlantıları hiç dikkate alınmadan kimin FETÖ ile bağlantısı varsa takip ediliyor. Parti ayrımı gözetilmiyor. Görüyoruz ki FETÖ, 1967'den itibaren devlete sızmak için devlette güçlü olan kimse onunla hareket etmiş. İşbirliği düşünmüş. Dindar bir niteliğe de zannedildiği gibi sahip değil. Tek partiye bunu yüklemek doğru değil. İktidar partisini bu işte tamamen suçlamak doğru değil diye düşünüyorum. "
Enver Aysever'in 15 Temmuz darbe girişimi esnasında doğrudan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hedef alındığı ve bu nedenle komisyona kendisinin de davet edilip edilmeyeceği sorusuna ilişkin de açıklamalarda bulunan Petek, "Cumhurbaşkanımız o gece yaşadıklarını toplumla paylaştı. Kamuya intikal etmeyen konularda bilgi talebi olursa yazıyla ileteceğiz. Davet değil, sorularımızı yazılı olarak ileteceğiz. Kendisi komisyona gelmek isterse aksi davranışımız söz konusu olmaz" dedi.
‘HİÇBİR TARİKAT VE CAMAATLE İLİŞKİM OLMADI'
Darbe Komisyonu Başkanı Reşat Petek hiçbir cemaatle ilişki içinde olmadığını belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Hiçbir cemaat ve tarikatla yakınlığım olmadı. Hayatım yargıda geçti. Balyoz ve Ergenekon davaları başladığında bu davalarda AK Parti'nin açıklamasını destekleyen açıklamalarım oldu. Bunları karalamaya yönelik kullandılar. Ben Fethullah Gülen ile hiç görüşmedim, münasebetim olmadı, kitaplarını okumadım."
Reşat Petek, Ergenekon ve Balyoz davalarını olarak "Meclisi bombalamak nasıl ihanetse, yargıyla suçsuz insanları tutuklamak da ihanettir" sözleriyle değerlendirdi. Petek, "Yargıda toptancılık yoktur. Suç ve ceza bireyseldir. Bu bağlamda çok sayıda insanın mağdur edildiği noktaya gelindiğini bugün görmemek mümkün değil. Bir insanın İftiraya uğrayarak hürriyetinden mahrum olması kabul edilebilir değildir. Hukuk eşit olarak uygulanmalıdır. Ancak iftiranın öldürmekten beter olduğunun idraki içinde mağdur olanlar için üzüldüğümü belirtmek istiyorum. Mağdur olanların haklarının teslim edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ben davalar sürecinde de şahıs bağlamında suçlama içerisinde olmadım. Hukukçu yargıya güvenmeyecek de kime güvenecek? Benim o günkü kumpaslarda, eylemlerde dahlim olsaydı farklı şeyler yapardım. Ben kendimi bu konumda görmüyorum. Ben her türlü darbeye karşı çıktım. Ben adaleti ve demokrasiyi savundum. Hukuk devletini savunuyorum. Üzüldüm, yapanları lanetledim" ifadelerini kullandı.
‘TOPYEKÜN KARŞI DURUŞ VE PROTESTO İLE DARBE PÜSKÜRTÜLDÜ'
Darbe Komisyonu Başkanı Petek kamuoyuna "Uzlaşma ruhumuzu devam ettirdiğimiz sürece milli birlik ve beraberliğimizi koruyacağız" mesajı vererek şunları söyledi: "Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'ni davet ettim. Gecikmiş de olsa darbeyi kınadılar, memnun oldum. Keşke Avrupalılar da baştan itibaren sert tepkilerini ortaya koysalardı. Avrupalı dostlar kendi insanlarına layık gördükleri hak ve demokrasiyi keşke bize karşı da gösterselerdi. Topyekûn karşı duruş ve protesto ile darbe püskürtüldü. Halk iradesine inanıyorsak bu duruş daha yüksek sesle desteklenmeliydi. Darbe girişiminden doğan uzlaşma ruhumuzu devam ettirdiğimiz müddetçe inanıyorum ki milli birlik ve beraberliğimizi koruyacağız."