AP'deki en büyük siyasi grup olan Avrupa Halk Partisi'nin (EPP) Başkanı Manfred Weber’in, “Türkiye’ye mesajımız net, müzakereler durdurulmalı” şeklindeki açıklamasını tekrarlayan Avrupa Parlamentosu’ndaki Liberal ve Demokrat Grup Başkanı Guy Verhofstadt, “Burada geniş bir çoğunluk AB üyeliği görüşmelerinin durdurulması ve yeniden başlamadan önce Türkiye’ye bir dizi koşul getirilmesi gerektiğini söylüyor” dedi.
Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yönetiminde giderek daha çok otoriter bir rejim haline geldiğini söyleyen AP Sosyal Demokrat Grubu (S&D) Başkanı Gianni Pitella de, “Türkiye’ye mesajımız çok açık, eğer AB’nin bir parçası olmak istiyorsanız insan hakları ve demokrasi tartışmaya açılamaz” diye konuştu. Pitella şöyle devam etti:
"Sosyal demokratlar, Türkiye’nin AB’ye girmesine hala olumlu bakıyor fakat son dönemdeki gözaltılar, hapisler ve görevden alınmalara karşı sert bir yanıt vermeliyiz. Sosyal demokratların bir gün müzakerelerin dondurulması gibi bir tasarıya evet diyeceklerini hiç düşünmemiştim. Gelişmeler bunu zorunlu kıldı. Dondurma yanlısıyım fakat geçici bir süreliğine. Diyalog kapısı açık kalmalıdır."
‘TAM ÜYELİK OLMAYAN İLİŞKİ BİÇİMİ GELİŞTİRİLEBİLİR’
Türkiye hakkında hala çok sayıda ön yargı bulunduğunu kaydeden Muhafazakarlar ve Reformcular Grubu (ECR) Başkanı Syed Kamall ise "Türkiye ile mevcut ilişki yolunda gitmiyor. Yeni bir ilişki şekli geliştirmeli. Bu tam üyelik hedefi olmayan bir ilişki biçimi olabilir” ifadelerini kullandı.
‘STRATEJİK HATA OLUR’
“Bizlerin bu tavrından Türk halkı hoşnut değil” diyen Muhafazakarlar ve Reformcular Grubu Başkan Yardımcısı Geoffrey van Orden de NATO toplantısı için gittiği İstanbul'dan yeni döndüğünü hatırlatarak, Türkiye’ye kapıyı kapatmanın AB için stratejik bir hata olacağını savundu.