Gönderilecek 350 askerin 130'u Güney Sudan'ın başkenti Juba'ya sabah saatlerinde ulaştı.
Askerler 12 Aralık'tan itibaren halihazırda bu ülkede bulunan Japon askerlerin yerini alacak.
Japon askerleri iç savaşın ardından altyapısı felç olan ve 2011'de bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan'da, BM Güney Sudan Misyonu (UNMISS) bünyesinde yol yapımı ve diğer alt yapı çalışmalarına katılıyordu.
JAPON ASKERİ ARTIK ÇATIŞMALARA GİREBİLECEK
Japonya 2012'den beri UNMISS bünyesindeki mühendislik çalışmalarına katılmaları için askerlerini Güney Sudan'a gönderiyordu.
Ancak yeni görevlendirme kapsamında askerler artık acil yardım talebi gelmesi halinde diğer BM çalışanlarının kurtarılmasında görev alıp silah kullanabilecek.
Ayrıca kendileri saldırı altında olmasa bile BM Barış Gücü karargahlarını savunma amacıyla diğer yabancı askerlerle birlikte çatışmaya girebilecek.
JAPONYA'DAKİ MUHALİFLER ENDİŞELİ
Ancak bu açıklama Japonya'daki muhalifleri ikna etmedi. Muhalefet partileri askerlere verilen görevlerin 70 yıl sonra ilk kez Japonya'nın ülke dışındaki bir çatışmaya katılması riskini taşıdığını ve 2. Dünya Savaşı'ndan sonra yürürlüğe giren pasifist anayasayı ihlal ettiğini savunuyor.
Pasifist anayasaya göre 'Öz Savunma Güçleri' adını taşıyan Japonya ordusunun meşru müdafaa dışındaki durumlarda güç kullanımı yetkisi bulunmuyor.
Ancak Başbakan Şinzo Abe liderliğindeki Liberal Demokrat Parti'nin (LDP) çoğunluğa sahip olduğu parlamento anayasanın 9. maddesini değiştirerek ‘kollektif meşru savunma' ifadesini yerleştirmiş ve askerlerin yabancı topraklarda muharip görevlere katılmasının yolunu açmıştı.