Steinmeier, yaptığı açıklamada, görüşmede, Iraklı mevkidaşının Şii milislere ilişkin bilgi verdiğini söyledi. "Musul'un kurtarılmasından önce yapılan anlaşmalara gerçekten uyulması önemli" diyen Steinmeier, yabancı güçlerin etkisinde olanların, kent merkezine yapılan harekatta geri durması ve sonunda burasının Sünni Iraklı askerler tarafından kurtarılması gerektiğini belirtti.
'AKSİ HALDE KARMAŞA ARTAR'
Anlaşmaya uyulmasını, bunun Şii milisler veya Peşmergeler tarafından bozulmamasını ümit ettiğini kaydeden Steinmeier, aksi takdirde Musul'un kurtarılması girişimindeki karmaşanın artacağının altını çizdi. Musul'un kurtarılmasındaki ön koşullardan birinin Irak'ta birlik ve beraberliğin sağlanması olduğuna işaret eden Steinmeier, aynı zamanda sivil halka adaletsiz davranılmaması ve barışın sağlanması gerektiğini vurguladı.
Irak'taki durum ve Musul'un çevresindeki çatışmalardan bağımsız olarak da zor şartlarda ülkenin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini belirten Steinmeier, komşu ülkelerin de Irak'ın ulusal birlik talebine saygı göstermesinin önem taşıdığını söyledi.
Halep'teki bombardımanlara değinen Steinmeier, Suriye'deki halka insani yardım ulaştırılması konusunda olanaklar bulunmasını istedi.
Kentin doğusuna yapılan bombardımanların yeni bir gerilime yol açtığını anlatan Steinmeier, "Bu sadece insani durumu kötüleştirmedi. Şu an yeniden çok fazla insan ölüyor. Bundan, bombardımanlara katkı sağlayanlar sorumlu" ifadelerini kullandı.
Caferi de Alman mevkidaşıyla bölgedeki farklı konularda büyük ölçüde hemfikir olduğunu bildirdi. IŞİDe karşı gerçek bir savaşın yapıldığına işaret eden Caferi, başka ülkelerle mücadeleye girmek istemediklerini, hepsine ellerini uzattıklarını kaydetti.
Başka ülkelerin Irak'ın otoritesine karışmasını istemediklerini, iyi ilişkileri sürdürmeye çalıştıklarını vurgulayan Caferi, "Birlerinin Irak'ın iç işlerine karışmasını kabul etmeyeceğiz" dedi.
Caferi, insani yardıma ihtiyaç duyduklarını, bu konuda yapılan desteği unutmayacaklarını belirtti. 'Türkiye ile Irak arasındaki ilişkide gerginliğin düşürülmesi konusunda Almanya'nın olası arabuluculuk yapmasının konuşulup konuşulmadığına' ilişkin soru üzerine Caferi, bunu Steinmeier ile görüşmediklerini ancak düşünebileceklerini ifade etti.
Caferi, 'Musul'un ne zaman kurtarılabileceğine' ilişkin soru üzerine de bu konuda tarih vermenin zor olduğunu bildirdi. İlk aşamadaki ilerlemenin beklenenden hızlı gerçekleştiğini dile getiren Caferi, ancak kentin kurtarılmasında çocuk, kadın ve yaşlılara dikkat edileceği için zamana ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.