'Bi De Bunu Dinle' programında, Ahmet Hamsici'nin FETÖ'nün yargı içindeki yapılanmasına dair önemli itiraflarları konuşuldu. HSYK eski Başkan Vekili'nin itiraflarını değerlendiren Leyla Köksal Tarhan, "Yargı içinde bulunan pek çok insan gibi ben de bu itirafları okuyunca şaşırmadım. Zira neler olup bittiğini biliyor ve bununla mücadele edilmesi gerektiğini söylüyorduk" dedi.
2010'daki Anayasa referandumunun esas amaçlarından birinin yargıyı FETÖ'nün talimatlarına göre şekillendirmek olduğunu söyleyen Tarhan, "Nitekim refarandumun ardından ilk iş yargıya müdahale etmek oldu. HSYK seçimlerinde, bizim liyakat kıdem gibi kriterleri esas alan adaylarımıza karşı Adalet Bakanlığı'nın talimatla oluşturduğu liste blok oyla kazandı" ifadelerini kullandı.
Köksal, o dönemde Adalet Bakanlığı'nın da üzerinde olan karar verici bir mekanizmanın olduğunu söylerek "Adalet Bakanı (Sadullah Ergin) sadece talimatları uyguluyordu" sözlerini sarf etti.
'SUÇ DUYURUMUZU KABUL EDECEK SAVCI BULAMADIK'
2013 yılında AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan Mehmet Ali Şahin'in, Yargıtay'da 'cemaat imamı' olarak adlandırılan bir kişinin olduğu ve bir yargıçın bir dosya hakkında nasıl karar vermesi gerektiğini Pensilvanya'ya sorduğunu açıklamasını hatırlatan Tarhan, "Şahin'in açıklaması üzerine hazırladığımız suç duyurusunu kabul edecek savcı bulabilmek için uzun süre uğraştık" dedi.
'VATANDAŞ 'KİMİN HAKİMİSİN?' DİYE SORMAYACAK MI?'
Tarhan, tüm bu yaşananların toplumdaki adalet duygusunu derinden sarstığını söyleyerek "Yarın ben kürsüye çıkıp nasıl duruşma yapacağım? Benim makamımın verdiği kararlara insanlar nasıl güvenecek? Vatandaş bana 'Kimin hakimisin' diye sorduğunda ne yanıt vereceğim?" diye sordu.
NE OLMUŞTU?
Fethullahçı Terör Örgütü soruşturması kapsamında tutuklandıktan sonra, etkin pişmanlıktan faydalanıp tahliye edilen eski Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanvekili Ahmet Hamsici, FETÖ'nün yargıdaki yapılanmasına dair önemli itiraflarda bulundu.
Hamsici, 2010'da Gülen cemaatinin belirlediği 108 adaydan 107'sinin Yargıtay üyesi seçildiğini söyledi. İtiraflarda, Fethullah Gülen'in 140'tan aşağı hakim ve savcı atamasını kabul etmediğine de yer verildi.