Zaharova, basın toplantısına, Rusya'ya yönelik 'Suriye'de hastaneleri bombaladı' suçlaması hakkında kendisine soru soran RT muhabiri Gayane Çiçakyan'a cevap veremeyince, 'RT'yi diğer basın kuruluşları ile bir tutamayacağını' söyleyen ABD'li mevkidaşı John Kirby'yi eleştirerek başladı.
Kirby'ye hitaben "Siz, gazetecilerinizin Rus Dışişleri'nin basın toplantılarında aynı muameleyi görmesini ister misiniz?" diye soran Zaharova, "Eminim bundan mutlu olmazdınız. Gazetecilerin doğrular ve yanlışlar olarak farklı sınıflara ayrılması şoke edici ve kabul edilemez bir durum" ifadelerini kullandı.
Does @StateDept want US journalists working in Russia treated at @mfa_russia briefings like @RT_com was by Kirby? https://t.co/UbgGIB7w5v pic.twitter.com/TjFrpwU5Xc
— Sputnik (@SputnikInt) 17 Kasım 2016
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un ABD'li mevkidaşı John Kerry'yle bugün Peru'da gerçekleştirecekleri görüşmede bu konuyu gündeme getirileceğini de açıklayan Zaharova, yeni ABD yönetiminin Moskova ile olan ilişkileri konusunda daha dikkatli davranacağını umduklarını kaydetti.
#Lavrov will discuss @statedeptspox's unprecedented insults with @JohnKerry on @APECPeru2016 sidelines — @mfa_russia https://t.co/UbgGIAPVdX pic.twitter.com/jQpgCszFeM
— Sputnik (@SputnikInt) 17 Kasım 2016
Zaharova, ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinin hava operasyonları düzenlediği Irak'ın Musul kentindeki duruma da değindi. Zaharova, koalisyon güçlerinin Musul'a 4000 bomba fırlattığını belirtti. Musul'daki insani durumun giderek kötüleştiğini ve sivillerin kentten kaçmaya çalıştığını kaydeden Zaharova, ana akım medyayı ise bölgedeki gerçek durumu haberlerine taşımamaları nedeniyle eleştirdi.
Humanitarian situation in #Mosul is being hushed up by the very media @StateDept deems 'respectable' — @mfa_russia https://t.co/UbgGIAPVdX pic.twitter.com/UoAnuGiGAB
— Sputnik (@SputnikInt) 17 Kasım 2016
Zaharova yeniden ABD'li mevkidaşı Kirby'ye gönderme yaparak, "Musul'daki insani durum, ABD Dışişleri'nin (RT'den farklı olarak) saygın olarak nitelendirdiği basın kuruluşları tarafından görmezden geliniyor" ifadelerini kullandı.
Bu arada Zaharova, Moskova ile Ankara arasındaki ilişkilerin normalleşmesine ilişkin bir soruya "Rusya ve Türkiye birbirini dinliyor ve duyuyor. Bu, çok önemli" yanıtını verdi. Zaharova bir diğer soru karşısındaysa, Moskova ve Ankara arasında Suriye'nin kuzey bölgelerine ilişkin herhangi bir anlaşma yapılmadığını belirtti.
'ABD İLE SURİYE KONUSUNDA TEMAS HALİNDEYİZ AMA İSTEDİĞİMİZ KADAR DEĞİL'
Zaharova, ABD'nin 'Rus hava güçlerinin Suriye'deki operasyonlarının uluslararası hukukun ihlali olduğu' yönündeki iddialarını ise 'dayanaksız' olarak nitelendirdi.
ABD ile Suriye konusunda temas hâlinde olduklarını belirtip temasların şeklinin kendilerine yeterli gelmediğini de vurgulayan Zaharova, "ABD ile Suriye konusunda temas hâlindeyiz fakat istediğimiz kadar değil" dedi.
Russia maintains contact with US on #Syria-related issues, "but not as much as Moscow would want" — @mfa_russia https://t.co/UbgGIB7w5v pic.twitter.com/ANFqmxjEyx
— Sputnik (@SputnikInt) 17 Kasım 2016
'ABD SEÇİMLERİ NASIL ETKİYEBİLDİK?'
Rusya'nın ABD'deki başkanlık seçimlerine müdahale ettiği biçimdeki iddialara da değinen Zaharova, ironik bir dille, "Rusya'nın ABD'deki başkanlık seçimlerini nasıl etkileyebilmiş olabileceğini hâlâ anlayamıyorum. Bunu nasıl yaptık?" ifadelerini kullandı.
.@mfa_russia spox: Still can't get my head around Russia's alleged influence on #Election2016; how did we do that? https://t.co/UbgGIAPVdX pic.twitter.com/qUP97l10HJ
— Sputnik (@SputnikInt) 17 Kasım 2016
Bu arada Zaharova, Suriye'nin antik Palmira kentinin IŞİD'den geri alınması için düzenlenen operasyonda ölen 'Rus Rambo' olarak tanınan Aleksandr Prohorenko'nun anne ve babasının Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'a hitaben yazdığı mektubu okudu.
'Rus ordusunun zamanında faşizme karşı Fransa'ya yardım ettiği, şu anda da ortak düşman olan IŞİD ile Suriye'de savaşmakta olduğundan' bahsedilen mektupta Hollande'a, Rusya karşıtı yaptırımları desteklemesinin sebepleri soruluyor.
Zaharova, Rusya'nın Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden (UCM) çekilmesine ilişkin olaraksa "UCM savcısının Kırım hakkındaki raporunun ardından bu kuruluşa güvenemezdik. Zira bu rapor, UCM'nin objektif ve tarafsız bir yargı organı olma statüsünü kaybettiğini gösteriyor" ifadelerini kullandı.
We didn't 'leave' the @IntlCrimCourt; we never ratified the agreement & were never part of it — @mfa_russia https://t.co/UbgGIAPVdX pic.twitter.com/4pqh9AWtAA
— Sputnik (@SputnikInt) 17 Kasım 2016