Başbakan Borisov, ikinci turu 13 Kasımda yapılan cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda Genel Başkanı olduğu GERB partisinin adayı, Parlamento Başkanı Tzetzka Tzaçeva'nın seçimi kaybetmesi üzerine istifa kararı almıştı.
MUHALEFET DE GERİDE DURUYOR
Ana muhalefetteki Bulgaristan Sosyalist Partisi'nin (BSP) lideri Korneliya Ninova, partisinin mevcut parlamento çerçevesinde kurulabilecek yeni bir hükümete katılmayacağını, muhalefette kalıp erken seçime hazırlanacaklarını söyledi.
Üyelerinin çoğunluğunu Türkleri oluşturduğu muhalefetteki Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin (HÖH) genel Başkanı Mustafa Karadayı ise Borisov hükümetinin büyük oranda güven kaybına uğradığını, iktidarı sırasında ülkede nefret dilinin hakim olduğunu söyledi.
'ÜLKE ZOR BİR DÖNEME GİRDİ'
HÖH partisinin genel başkanlığından ihraç edilip Sorumluluk Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar (DOST) partisini kuran bağımsız milletvekili Lütvi Mestan ise Borisov'un 2009 ve 2014 yılında iktidara gelip, ikinci kez istifa ettiğini belirterek, artık anayasa değişikliğini yapabilecek bir meclis için seçime gidilmesi gerektiğini söyledi.
Bulgaristan anayasasına göre cumhurbaşkanı görev süresinin son üç ayında eski cumhurbaşkanı parlamentoyu feshedemiyor.
Görev süresi 22 Ocak'ta sona erecek Rosen Plevneliev'in yeni seçilen Cumhurbaşkanı Rumen Radev ile ülkeyi erken seçime hazırlayacak geçici bir teknokratlar hükümeti kurması, sonrasında ise erken seçim için tarih belirlemesi bekleniyor.