Başbakan Binali Yıldırım'ın "Kriz üreten yönetim yapısını değiştiren çare üreten bir sisteme geçilmesini milletimiz istiyor" sözlerini değerlendiren Uzeltürk, "1982 Anayasası da referandumda kabul edildi. Hem de yüzde yüzde 92 kabulle. Yani, referandum her zaman demokratik olmuyor. Herkesin bir anda hep bir ağızdan vesayet rejimi cümlesini kullanıyor olması bir biliminsanı olarak bende şüphe uyandırıyor. Aynı anda koro halinde aynı sözcükler sarf ediliyorsa orada bir sorun vardır" dedi.
1982 Anayasası'nın tam 18 kez değiştiğini belirten Uzeltürk şunları söyledi: "82 Anayasası uğradığı değişimler sayesinde neredeyse askeri ruhundan uzaklaştı. Evet sorunlar var fakat bu sorunlar kısmi değişikliklerle halledilebilir."
Uzeltürk, Türkiye'de uzun süredir devam eden anayasa tartışmasının sağlıklı bir zeminde yürümediğini ifade etti. Demokratik anayasaların hükümetler tarafından değil geniş katılımlarla yapılabileceğini belirten Uzeltürk, "Ortada herkesin ulaşabileceği bir metin yokken demokratik bir anayasadan bahsedilemez. Anayasalar kapalı kapılar ardında, iki partinin pazarlıkları ile yapılamaz" ifadelerini kullandı.
‘BAŞKANLIK SİSTEMİNDE KUVVETLER AYRILIĞI ESASTIR'
Başkanlık sisteminde kuvvetler ayrılığının esas ve belirleyici bir faktör olduğunun altını çizen Uzeltürk, "Yeni taslakta önerilen kararname yetkisi özellikle üzerinde durulması gereken bir husus. Bu durum, parlementoyu devre dışı bırakıyor" dedi.
ANAYASA METNİNDE NE VAR?
MHP'ye gönderilen mini anayasa paketinde 29 maddenin yer aldığı, sistemin adının ‘cumhurbaşkanlığı' olarak kaldığı belirtildi. Ankara kulislerinden edinilen bilgilere göre, 'başkanlık ile cumhurbaşkanlığı karması' olarak nitelendirilen sistemde bakanlar dışarıdan atanacak. Cumhurbaşkanının iki yardımcısı olacak. Cumhurbaşkanı, Anayasa Mahkemesi ve HSYK üyelerinin yarısını atama hakkına sahip. Cumhurbaşkanı yürütmenin alanına giren konularda kararname çıkartabilecek. Meclis'te cumhurbaşkanına soruşturma açılması için 367 oy gerekecek.