Cari açığa bakıldığı zaman Türkiye'nin endişe edilecek hiçbir şeyi olmadığını vurgulayan Zeybekci, "Türkiye'de speküle edebilecekleri alanlardan bir tanesi kur oyunları. Kur ile ilgili endişe etmeye gerek yok" dedi.
Zeybekci, Türkiye'nin borçları ve döviz mükellefiyetleri itibariye speküle edilmesini gerektirebilecek hiçbir şeyin olmadığına işaret ederek, "Net söylüyorum. Onun için kur ile ilgili aynı cümleyi tekrar ediyorum; dokunmamak lazım, müdahale etmemek lazım. Dokunmayacağız, müdahale etmeyeceğiz. Çünkü dokunmamızı ve müdahale etmemizi gerektirecek bir şey yoktur" diye konuştu.
‘ZAMAN İÇİNDE TELAFİ EDİLİR'
Kur artışının ekonomiye etkisinin sıfır olmadığına dikkati çeken Zeybekci, şunları kaydetti: "Bunu bilmeyecek kadar da gözümüz kapalı değil. Enflasyonla ilgili kısa dönemde bir etkisi var mıdır, vardır. Kur artışı sebebiyle bütün girdileri TL olmak durumunda olan şirketlerimizin, kuruluşlarımızın, maalesef yanlış bir kararla, borçlarını ve mükellefiyetlerinin tamamını veya büyük kısmını dövize bağladıklarında uğradıkları zararı da biliyoruz. Ama bu, geçmişi kısa dönemli zararlardır, zaman içinde telafi edilir. Spekülatif amaçlı birilerinin bu oyunlarına girersek, Türkiye olarak önemli zararlar görürüz. O zarara Türkiye'de müsaade etmeyeceğiz."
‘İŞLEMLERİ 1-1.5 YIL İÇERİSİNDE TAMAMLAMAYI HEDEFLİYORUZ'
Zeybekci, Gümrük Birliğinin güncellenmesini 2017'nin ocak ayı itibarıyla resmi olarak başlatacaklarına işaret ederek, teknik görüşmelerin 2015'in mayıs ayından beri devam ettiğini anımsattı.
Gümrük Birliğinin güncellenmesi işlemlerini 1-1.5 yıl içerisinde tamamlamayı hedefledikleri bilgisini veren Zeybekci, bunun için süreci başlattıklarını dile getirdi.
‘AB'YE TAM ÜYE OLMAK BİZİM İÇİN BİR HEDEFTİR AMA VAZGEÇİLMEZ BİR HEDEF DEĞİLDİR'
"Bunu tutturduktan sonra AB'ye tam üye olsak hoş, olmasak da hoş. Zaten hedefleri tutturmuş oluyoruz, buraya varmış oluyoruz. Ondan sonrası tamamen siyasi bir karar" diyen Zeybekci, AB ile Gümrük Birliği anlaşmasını şu anda olan haliyle, tarım, gıda, hizmetler ve kamu alımlarını da kapsayacak şekilde bir çerçeveye alınırsa, şu anda içinde olunmayan karar alma mekanizmalarına da dahil olunursa ve AB'nin 3. ülkelerle imzalayacağı STA'lara ve benzerlerine otomatik olarak taraf olunursa, bunun Türkiye için AB ile tam anlamıyla ekonomik entegrasyon demek olduğunun ve bunun da büyük bir başarı olacağının altını çizdi.
‘VİZE MUAFİYETİ TALİ MESELE'
Zeybekci, "O vize muafiyeti, işte diğer konular, şunlar…. Bunlar tali meseleler. Hükümetimiz tarafından şu anda devasa bir çalışma yapılıyor. Asıl çok önemli gelişme bu" ifadelerini kullandı.
AB'nin kendi içinde birbiri ile ticaret ortalamasının yüzde 70'lere yakın olduğunu vurgulayan Zeybekci, "Biz de oraya doğru geçeceğiz. Bu bizim için devasa bir ekonomik katkı" değerlendirmesinde bulundu.