Gürses; Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş'un Türkiye'nin ekonomisinde yapısal bir sorunu olmadığına dair sözlerini şöyle değerlendirdi:
"2013 sonlarında yaşana krizde ‘Kırılgan Beşli' diye bir kavramsallaştırma yapılmıştı. Gelişen ülkeler arasında ekonomisi en kırılgan olan beş ülke arasında Türkiye birinci sırada yer almaktaydı. Bugün bu tespiti düşündüğümüzde Kurtulmuş'un açıklamalarına katılmak mümkün değil. ‘Yağmur yağarsa ıslanırsınız' pek doğru bir mantık değil zira ‘şemsiyeniz varsa ıslanmazsınız' Buradaki mesele şemsiyemizin olup olmadığı."
‘TÜRKİYE HER YIL 170 MİLYAR DOLAR DIŞ FİNANSMAN BULMAK ZORUNDA'
Gürses, siyaset ile ekonomi arasındaki ilişkinin doğrudan bir ilişki olduğunu söyleyerek "Siyaset düzelmezse ekonomi düzelemez" ifadelerini kullandı.
Gürses, Cumhurbaşkanı'nın (Erdoğan) AB'ye "Sen kimsin. Hemen kararınızı verin" diyerek seslendiği ve yıl sonunda müzakerelere devam edilip edilmeyeceği konusunda refaranduma gidilebileceği açıklamasını da değerlendirdi. Gürses, AB ile iplerin kopması durumunda Türkiye'nin kaynak bulamayacağını söyledi.
'SİYASİ İKTİDAR ORTAK AKLI KAYBETTİ'
AB ile ilişkiler konusunda Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in üçüncü dünya ülkesine döneriz açıklamasına dair siyaset içinde de endişeler olduğunu ifade eden Gürses ‘Siyaset içinde de izlenen politikalardan ve yapılan açıklamalardan endişe duyanlar var. Fakat siyasi iktidar ortak aklı kaybetti' dedi.
Bakanlar Kurulu sonrası açıklamalarda bulunan Numan Kurtulmuş, doların yükselişiyle ilgili telaşlanacak bir durum olmadığını söylemiş "Önce şunu ifade edeyim dolar sadece Türk parası karşısında değer kazanmıyor. Doların bu kadar değerlenmesi ABD ekonomisi için de pozitif biri durum değildir. Türkiye ekonomisindeki yapılsal nedenlerden dolayı dolar değerlenmiyor. Bu geçicidir, bu şartlar ortadan kalkıktan sonra dolar belli bir seviyenin altına inecektir. Telaşlanacak bir durum olmadığını söylemek isterim" demişti.