Kolombiya'nın Nobel Ödüllü Devlet Başkanı Santos, Küba'nın başkenti Havana'da, FARC ve Kolombiya hükümeti arasında yapılan görüşmelerde yeni bir barış anlaşmasına ulaşıldığını ilan ederek "Bu anlaşma Cartagena'da imzaladığımız anlaşmanın gözden geçirilmesinin bir sonucudur. Referandumda 'evet' ve 'hayır' diyenlerin teklifleri ve kaygıları bu anlaşmaya yansıtılmıştır" dedi.
Anlaşmayı ilan etmeden önce, referandumda 'hayır' kampanyası yürüten eski devlet başkanları Andres Pastrana Arango ve Alvaro Uribe Velez ile eski Dış Ticaret Bakanı Marta Lucia Ramirez de Rincon ile bir toplantı yaptıklarını sosyal medya hesabından da açıklayan Santos, anlaşmanın bugün bu üç isme gönderileceğini de söyledi.
Juan Manuel Santos, referandum sonrası kendilerine iletilen tekliflerin yeni barış anlaşmasına ulaşılmasına katkı sağladığını belirtti. Bu teklifleri ve yeni fikirleri sunanlara teşekkür eden Santos, "Artık bölünmüşlükleri geride bırakmanın vakti geldi. Gücümüzü ve katkımızı barışı inşa etmek için bir araya getirme getirmeliyiz." diye konuştu.
Örgütün tüm mal varlığını, çatışmadan etkilenenlerin yararına kullanılmak üzere teslim edeceğini söyleyen Santos, ayrıca FARC'ın uyuşturucu üretimi ve ticaretiyle ilgili bütün verileri detaylı ve sorumluluğu üstlenecek şekilde sunacağını dile getirdi. Referandumda yürütülen "hayır" kampanyasının en önemli dayanak noktalarını oluşturan, FARC'ın parlamentoda temsil edilmesi ile örgüt mensuplarının toprak ve mülk sahibi olması yönündeki endişelerin giderildiğini söyleyen Santos, bu konuda ayrıntı vermedi.
Santos ayrıca "Özel barış mahkemeleri 10 yıl boyunca hizmet verecek ve ilk 2 yıl araştırma taleplerini kabul edecek. Yabancı yargıçlar olmayacak. Yargıçlar, bizim mahkemelerimizden seçilecek ve Kolombiyalılardan oluşacak" dedi.
Öte yandan Devlet Başkanı Santos ile toplantı yapan üç isimden biri olan eski Dış Ticaret Bakanı Ramirez, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, toplantıya katılarak savaş yanlısı olmadıklarını gösterdiklerini ifade etti. Ramirez ayrıca yeni anlaşmanın, siyasette mutabakat getirmesini umduğunu belirtti.
BU KEZ REFERANDUMA GİTMEYECEK
Önceki antlaşmanın aksine yeni antlaşmanın referanduma gönderilmesi beklenmiyor. Santos'un daha fazla ayrılık doğmasına engel olmak amacıyla antlaşmayı doğrudan meclisin önüne sunacağı belirtiliyor.
Kolombiya'da 2 Ekim'de FARC ile imzalanan barış anlaşması referanduma götürülmüş, yaklaşık 13 milyon Kolombiyalının oy kullandığı referandumda halkın yüzde 50,24'ü anlaşmaya 'hayır' demişti.
Hükümet referandum sonrası, çatışmanın kurbanları, kilise, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları ile bir araya gelerek talepleri, FARC'la tekrar müzakere etmek için not etmişti. Taraflarla yapılan 60'a yakın toplantı ve 100 saati bulan çalışma sonrası 57 ayrı konuda 500'e yakın teklif ortaya çıkmıştı. Kolombiya'da yarım yüzyıldan fazla süren çatışma, 260 bine yakın kişinin hayatını kaybetmesine ve 6 milyondan fazla kişinin göç etmesine sebep olmuştu.