Steinmeier’in Türkiye’ye bir çalışma ziyareti gerçekleştireceğini ifade eden bakanlık açıklamasında, “Ziyaret sırasında gerçekleştirilecek görüşmelerde Türkiye-AFC ikili ilişkilerinin, terörle mücadele alanında işbirliğinin ve AB konularının yanısıra, güncel bölgesel ve uluslararası meselelerin ele alınması öngörülmektedir” dendi.
ÇAVUŞOĞLU’NDAN ALMANYA’YA ‘TERÖRE DESTEK’ SUÇLAMASI
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 8 Kasım’da yaptığı açıklamada Almanya ile yaşanan gerginliğin Steinmeier ile aralarındaki diyalogla ilgisi olmadığını, gerginliğin ‘Almanya’nın her zaman Türkiye karşıtı olan inisiyatiflerden yana’ olması olduğunu söylemişti.
Almanya’yı PKK, DHKP/C ve FETÖ mensuplarını barındırmak ve Türkiye’ye iade etmemekle suçlayan Çavuşoğlu, “Türkiye’de tüm terör faaliyetlerini gerçekleştiren teröristlere en çok desteği veren, kucak açan ülke Almanya. Dolayısıyla biz de Almanya’ya tepkimizi gösteriyoruz” demişti. Steinmeier’in Türkiye ziyareti için bir tarih belirlemeye çalıştıklarını savunan Çavuşoğlu, şöyle devam etmişti:
“Bir dışişleri bakanı, ikili bir görüşme talebinde bulunduğu zaman görüşme talebinde bulunduğu bakanın bulunduğu yere gider. Nezaket kuralı bunu gerektirir. Aynı şekilde telefonla görüşmek istediği zaman karşı tarafın uygun olduğu bir zamanı kabul etmek doğaldır. Ama bizim Batılı bazı arkadaşlarımızın şöyle bir anlayışı var: ‘Biz büyük bir ülkeyiz, biz koskoca Almanya’yız, veya biz koskoca şuyuz, buyuz. Dolayısıyla Türkiye’nin bakanı ben ne zaman istersem benimle o zaman görüşmek zorundadır.’ Böyle bir şey yok, kusura bakmayın. Biz de burada boş gezmiyoruz, yan gelip yatmıyoruz. Biz de yoğunuz. Dolayısıyla benimle görüşmek istiyorsan benim uygun olduğum şartı da sen gözetmelisin, orta yolu buluruz.”