Musul operasyonu başarılı bir şekilde devam ediyor. Irak ordusunun kentin içine girmesiyle IŞİD sıkıştı.
IŞİD'in Musul operasyonunda daha da sıkışması durumunda kimyasal silah kullanacağı iddia ediliyor. Zira örgüt Musul, Telafer ve Tikrit'i ele geçirdiği zaman Saddam Hüseyin döneminden kalan kimyasal silah depolarını da ele geçirmişti.
Irak Türkmen Cephesi Erbil sorumlularından ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi milletvekilli Aydın Maruf, Erbil'deki Irak Türkmen Cephesi merkezinde hem operasyon ve hem de Irak'taki Türkmenlerin durumuyla ilgili olarak Sputnik'e konuştu.
Maruf, "IŞİD çok tehlikeli ve korku dolu bir terör örgütüdür. O yüzden bu örgütten her an herşey beklenir. IŞİD'in belli bir hedefi ve amacı yok. Gayara ve Hamam Ali'de petrol kuyularını ateşe veriyor. Bu Musul'da da bekleniliyor. IŞİD elinde ne varsa sivillere ve silahlı güçlere karşı kullanabilir. IŞİD sadece Musullulara değil bölgenin tümüne bir tehdittir" dedi.
Musul'dan gelen sivil göç nedeniyle Erbil ve bölge genelinde bir gerginlik, ırkçılık ve mezhep ayrımı yaşanmadığını vurgulayan Maruf, "Halk arasında Musul göçünden kaynaklı bir tepki ve gerginlik yoktur. Halk arasında bir ayrım yoktur. Ancak siyasiler ve partiler bunu yapmaya çalışıyor. Musul'un yapısı çok karışıktır. Büyük bir kesimi Arap Sünnidir. Sonrasında ise Türkmenler, Kürtler ve Asuriler vardır" ifadelerini kullandı.
Bölgede ABD'ye yönelik bir tepkinin var olduğunu dile getiren Maruf, "ABD'nin Irak'a müdahalesinden sonra tüm gruplar ABD'ye tepkili. Çünkü ABD'nin gruplara eşit mesafede yaklaşmadığını düşünüyorlar. ABD'nin etnik grupların haklarını koruyamadığı ve eşit şekilde dağıtmadığı yönünde tepkiler çok var. Özellikle etnik gruplar ABD'nin Irak'ta ve ortadoğuda büyük bir güç ve role sahip olmasından kaynaklı büyük bir beklenti içindeydiler. Ayrıca ABD Irak'ı başka bir devletin hakimiyetine bıraktı. ABD ciddi bir şekilde Irak'ta etnik gruplar başta olmak üzere Iraklılara sahip çıkmadı" dedi. Musul'dan Erbil'deki Hazır kampına 10 bin sivilin göç ettiğini belirten Maruf, "Musul çevresinden göçler oluyor. Hemdaniye, Bartilla, Gayare ve diğer bölgelerden göçler oldu. Bu bir savaştır ve maalesef göçler oluyor. 1.5 milyon insan göçe mecbur kalabilir. Kentin içinde operasyon derinleşirse bu göç olabilir. Irak ordusu Musul operasyonunda başarılı gidiyor. IŞİD geriliyor" ifadelerini kullandı.
Telafer operasyonun yapılması gerektiğini ve bu operasyonu desteklediklerinin altını çizen Maruf, "Telafer'in mutlaka IŞİD' terör örgütünden alınması gerekiyor. Alınmalı ancak siviller korunarak alınmalı. Irak ordusu Hazır'da, Başika'da Gayara'da ve bütün operasyonlarda var ancak Telafer operasyonunda yok" diye konuştu.
Telafer operasyonunda Haşdi Şabi'nin tek başına olduğunu ve Haşdi Şabi'nin intikam duygusuyla hareket ettiğini savunan Maruf, "Haşdi Şabi'ye bağlı Asayib El Hak, Telafer'in demografik yapısını değiştirmek istiyor. Operasyondan sonra Telafer'de kalıp çekilmeyecekler.Telafer operasyonunda bu saydığımız kötü şeylerin olmaması için Irak ordusunun yanına Türkmen grupları da alarak Telafer operasyonuna katılması lazım. Bu operasyonu Türkiye ve koalisyon ülkeleri yakından takip etmeli. Bu bizim için hayati bir meseledir. Çünkü Telafer'de bir intikam duygusu havası ortaya çıkartılmış. Telafer'de 60 bin Türkmen vardır. Telafer'de Türkmenler şimdi hem IŞİD korkusundan hem de Haşdi Şabi'nin korkusundan Musul'a kaçmışlardır" şeklinde konuştu.
Musul operasyonunda Türkmen grupların yer almamasına tepki gösteren Maruf, " Biz Türkmenler olarak Musul operasyonunda yer almayı çok istedik ancak bu olmadı. Bu Irak hükümetinin ayıbıdır. Türkmenler Musul'da, Telafer'de ve Kerkük'te önemli bir güçtür. Türkmenlerin mutlaka olması gerekiyordu. Türkmenlerin ayrı özel bir güç olması gerekiyordu. Ninova Muhafızları gücü Musul operasyonunda yer alıyor. Onlar 4 bin savaşçı olarak yer alıyorlar. Ninova güçleri içinde 500 Türkmen yer alıyor. Irak ordusunda Türkmen kökenli askerler de var. Peşmerge, Haşdi Şabi ve diğer güçler gibi Türkmenler kendi adında bir güç olarak Musul operasyonunda yer almıyor. Biz yer almasını istiyoruz. Çok zor bir dönemden geçiliyor. Türkmenlerin bu süreçte birlik içinde olması gerekiyor" dedi.
Musul ve çevresi ile Telafer'de 200 bin Türkmenin yaşadığını belirten Maruf, "Bu insanların hepsi sivildir. IŞİD ile herhangi bir bağları yoktur. Bir an önce IŞİD'den kurtarılmayı bekliyorlar" ifadellerini kullandı.