Çavuşoğlu, 200 kadar YPG'linin Fırat'ın doğusuna gitmediğini belirterek, ABD'ye "Sözünüzü tutun" diye seslendi. Çavuşoğlu, "Bir an evvel bunların da geri dönmesini bekliyoruz. Aksi takdirde bazı tedbirleri kendimiz alacağız" dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Dışişleri Bakanlığı Bütçesi ele alındı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, sunuş konuşmasında FETÖ ile mücadelenin dış politikada önceliklerden bir tanesi olduğunu söyledi. FETÖ'nün gerçek anlamıyla uluslararası bir terör örgütü olduğunu, bu nedenle mücadelenin yurtdışı boyutunun da çok önemli olduğunu anlatan Çavuşoğlu, FETÖ'nün faaliyet gösterdiği bütün ülkelerde de girişimlerin aralıksız sürdüğünü söyledi. Fethullah Gülen ve diğer örgüt üyelerinin iadesi için de çalışıldığını vurgulayan Çavuşoğlu, bazı FETÖ üyelerinin Türkiye'ye iade edildiğini, o ülkelerin ricası üzerine iade edilenlerin hepsinin ismini ise açıklamadıklarını belirtti. ABD'deki Gülen'in iadesi için de Adalet Bakanlığı ile birlikte çabalarını sürdürdüklerini kaydeden Çavuşoğlu, şöyle konuştu:
"Gerekli belgeleri ABD makamlarına ilettik. Son olarak da Sayın Adalet Bakanı'mız Washington'u ziyaret etti. İlave belge ve delillerle yine orada temaslarını sürdürdü. Şunu söylemek isterim, şu anda ABD'nin elinde en sağlam dosya vardır. Yani geçici olarak tutuklaması ve bize iade etmesi için şu anda en sağlam dosya FETÖ ile ilgili Washington'da mevcuttur. ABD makamlarıyla her düzeyde yaptığımız temasta şu hususu vurguluyoruz: Bu teröriste sahip çıkmanın ilişkilerimize ciddi bir maliyeti olacaktır. İlişkilerimizde her hangi bir kırılma yaşanmasını istemiyorsanız ve müttefik olarak bizi önemsiyorsanız mutlaka bu terörist başını ülkemize iade etmelisiniz, aksi taktirde ilişkilerimizin etkilenmesi kaçınılmazdır. Bunu başından beri söylüyoruz. Kendileri de zaten Türkiye'deki kamuoyunun bu konudaki görüşünü çok iyi takip ediyorlar, biliyorlar."
‘BAZI AVRUPA ÜLKELERİ ADETA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR'
'BAŞİKA İÇİN IRAK'TAN HEYET GELECEK'
Irak ile yaşanan Başika krizini 'gereksiz bir gerginlik' olarak niteleyen de Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, bugün Türkiye'nin Başika'da eğittiği gönüllülerin Musul operasyonunda yer aldığını söyledi. Verilen eğitimin de amacının bu olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Biz bu meseleyi diplomatik yolla çözmek için Iraklılarla görüşmeye devam ediyoruz. Müsteşarımız bundan 10 gün önce Bağdat'a gitti ve bir hazır metin, resmi olmayan müzakere için bir metin verdik. Onlar bize görüşlerini aktardılar. Diyalog devam ediyor. Üç temasta bulunduk, Roma'da, İstanbul'da ve Bağdat'ta. Şimdi onların gelmesini bekliyoruz. Amacımız kampı koalisyon bünyesine almak ve Irak ile birlikte çalışmaktır. Bu iyi niyetimiz var. Umarım iç kaygılardan kurtulan Irak'ta da bu anlayış yerleşir" dedi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Musul'da da Türkiye'nin hassasiyetleri olduğunu, mezhepçi milislerin Musul ve Telafer'e girmemesi gerektiğini hem Bağdat yönetimine hem Kuzey Irak yönetimine hem de koalisyon içerisindeki ülkelere anlattıklarını belirtti. Çavuşoğlu, "Bu da hedefine ulaşmış durumda" dedi. PKK'nın Sincar'daki sözcülerinin Telafer'e girmekten, Musul operasyonuna dahil olmaktan bahsettiğini anlatan Çavuşoğlu, ‘Sincar'ı da Kandilleştirmeye çalışan PKK'ya karşı da tedbirleri özellikle almış bulunduklarını' söyledi. Çavuşoğlu, "Son zamanda sınırımıza belli sayıda askerimizin, silahlı kuvvetlerimizin gönderilmesinin amaçlarından bir tanesi de budur. Böyle şeylere asla müsaade etmiyoruz, etmeyeceğiz" diye konuştu.
‘ABD 200 YPG'Lİ KONUSUNDA SÖZÜNÜ TUTMALI'
‘EL BAB'A KADAR OPERASYON DEVAM ETMELİ'
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, El Bab'a kadar bu operasyonun devam etmesinde çok fayda olduğunu vurgularken, "Bu süreci Rusya ile de birlikte yürütüyoruz. Bilgilendirme yapıyoruz. Her şeyimiz şeffaf. Diğer koalisyon içindeki ülkelerle de dediğim gibi işbirliğimiz var" diye konuştu. Diğer taraftan siyasi çözüm için de çaba sarf ettiklerini belirten Çavuşoğlu, tüm bu konularda Türkiye'nin başından beri somut önerileri olduğunu söyledi. Çavuşoğlu, siyasi çözüm içinde ateşkesin sağlanması gerektiğine dikkat çekti.
Rusya ile normalleşme sürecinin devam ettiğini kaydeden Bakan Çavuşoğlu, "Sabırlı olduk ve bunun karşılığını da aldık. Normalleşme sürecinde Cumhurbaşkanımız Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin 3 defa görüştü. Bizim yine birçok düzeyde görüşmelerimiz devam ediyor. 2017 yılının başlarında üst düzey işbirliği konseyi toplantısını gerçekleştireceğiz. Bunun hazırlık toplantısını (Rusya Dışişleri Bakanı Sergey) Lavrov ile bu yıl içerisinde, şu anda tarih veriyoruz karşılıklı, bir tarih üzerinde uzlaşıp, o hazırlık toplantısını da Türkiye'de gerçekleştireceğiz. Enerjiden, turizme, inşattan, tarıma kadar birçok alanda da işbirliğimiz var. Bu konularda da engeller bir bir kalkıyor" dedi.
Çavuşoğlu, Türkiye'nin Rusya ile anlaşamadığı, farklı düşündüğü konular da olduğunu, bunlardan bir tanesinin de Kırım olduğunu söyledi.