Forumun katılımcılar arasında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın danışmanı Buseyna Şaban, Türkiye, İran, Suriye, AB ülkeleri ve İsviçre’den gelen uzmanlar ile Rusya Federasyonu’nun İran, Cezayir ve Libya (E) Büyükelçileri ve ayrıca Rusya’nın Federasyon Kurulu üyeleri vardı.
Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın kıdemli siyasi danışmanı ve Şarkiyat Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Vitaliy Naumkin’in konuşmasıyla başlayan toplantıda katılımcılar Suriye’de meydana gelen gelişmeler ve Arap Cumhuriyeti’nin geleceği ile ilgili görüşlerini dile getirdiler.
Sputnik’e konuşan Vitaliy Naumkin etkinlikle ilgili şunları söyledi:
"Bugün Suriye’deki çatışmayı çözmek için iki boyutta çaba sarf ediliyor. Bunlardan biri iç, diğeri uluslararası boyut. Bizim konferansımızda ağırlıklı olarak daha çok birinci, yani Suriye’deki gelişmelerin iç boyutu tartışılmıştı. Bu iç boyut da üç yönden değerlendirilmişti: Terörizmle mücadele, insani yardım ve siyasi çözüm yönünden.
Toplantımızı, gereksiz ve bir sonuç vermeyecek yeni bir tartışma alanına çevirmemek için bütün tarafları toplamak gibi bir hedefimiz olmadı. Bugün Batılı partnerlerimiz ne yazık ki Rusya’yı ve Suriye hükümetini haksız olarak şiddetli bir şekilde eleştirmektedir. Geniş ölçeklerde yürütülen bu enformasyon savaşının, ne Suriye krizinin çözümünü mümkün kılacak karşılıklı anlayışın tesisine ne de hepimizi tehdit eden terörizm ile mücadele konusundaki işbirliğine bir katkısı var. Bu yüzden katılımcıların sayısını sınırlı tuttuk.
Biz, müzakere sürecinin yeniden başlaması için şansımızın henüz var olduğunu düşünüyoruz. Ve bugün Rusya, bize göre, bunun gerçekleşmesi için elinden gelen her şeyi yapıyor. Elbette, Rusya-ABD anlaşmalarına dönmek için birtakım girişimler yapılıyor. Bizim resmi tutumumuz ABD’nin, Halep’te ılımlı muhalefeti Nusra Cephesi güçlerinden ayırma sözünü yerine getirmesi gerektiği yönünde. Çünkü bugün Suriye’deki pek çok konu Halep’teki gelişmelere bağlı. Bu yüzden çatışmaların durdurulması sorunu devam etmektedir. Rusya büyük tavizler vermektedir. Örneğin, yeni bir ‘insani mola’ uygulaması devreye sokuldu. Halbuki bu ‘insani molaların’, teröristler tarafından güçlerini yeniden gruplandırmak ve yeni saldırıları hazırlamak maksadıyla kullanıldığına dair kuşkularımız da var. Suriye ordusu buna cevap vermek durumunda.
Toplantıda ayrıca birtakım rakamlar da konuşuldu. Bunlar, uluslararası örgütler tarafından doğrulanmış gerçek rakamlardır. Ama ne yazık ki bunlar, Batılı medya tarafından dile getirilmemekte. Çünkü bunlar, Rus askerlerinin Suriyelilere insani yardım vermek adına ne kadar çok şey yaptıklarının göstergeleri. Ümidimiz, konferansımızda konuşulanların partner devletlerimizin kilit karar vericilerine de iletilmesidir."