Yetkili, Güney Kore Savunma Bakanı Han Min-koo ve Çinli mevkidaşı Çang Vançüen arasında daha önceden planlanmış Yüksek Düzeyli Savunma Müzakereleri'nin askıya alındığını, ayrıca iki ülkenin savunma bakan yardımcıları seviyesinde 2011'den bu yana her yıl düzenlenen Askeri Strateji Politikası Görüşmelerinin de Pekin yönetiminin konuya soğuk yaklaşımı sebebiyle sürüncemede bırakıldığını kaydetti.
Rusya ve Çin, THAAD sisteminin bölgede konuşlandırılmasına Doğu Asya'da askeri gerilimi arttıracağı gerekçesiyle karşı çıkarken, Seul yönetimi, Kuzey Kore'nin askeri tehditlerinin bertaraf edilmesi durumunda THAAD sisteminin konuşlandırılması ihtiyacının 'doğal olarak' ortadan kalkacağını savunuyor.
ABD'nin THAAD teknolojisini Güney Kore'ye yerleştirme planına, Kuzey Kore'ye en yakın ülkelerden biri olan Çin uzun süredir karşı çıkıyor. Pekin yönetimi, füze savunma sisteminin bölgedeki güvenlik endişelerini artıracağını ve bunun, casusluk faaliyetleri için de kullanılabileceğini öne sürüyor.
Kısa süre önce 5. nükleer silah denemesini gerçekleştiren Kuzey Kore, başta Güney Kore olmak üzere uluslararası kamuoyundan büyük tepki almış, ABD Başkanı Barack Obama, Kuzey Kore'ye karşı gereken adımların atılacağı mesajını vermişti.