Aralarındaki paravanın kaldırılmasının ardından birleştirilen Ankara 10. ve 11. Ağır Ceza Mahkemelerinin salonunda görülen duruşmaya tutuklu sanıklardan bazıları, patlamada yaralanan ve yakınlarını kaybedenler ile tarafların avukatları katılıyor. Bazı sanıklarla ise sesli ve görüntülü sistem üzerinden bulundukları cezaevinden bağlantı kuruluyor.
Salondaki sanıklar, jandarmanın yoğun güvenlik önlemi altında getirildi.
Sanıklar duruşma salonuna getirildiği sırada bazı müştekiler ağlamaya başlarken, bazıları da "Katiller", "Bu insanlar bile bile katledildi" diye bağırdılar. Ayağa kalkarak, "Bunlar burada oturuyorlar, bu katiller" diye bağıran mağdur ise salondaki diğer izleyiciler tarafından sakinleştirildi.
Sanıklara Ceza Muhakemeleri Kanunu gereği atanan avukatlar savunma yapmak istemeyerek mahkemeye çekilme taleplerini ilettiler. Davada sanık avukatlarından 10'u çekildi.
HDP VE CHP'Lİ VEKİLLER DE İZLİYOR
Polis, adliye içinde ve dışında yoğun güvenlik önlemi aldı. Adliye çevresindeki bazı yollar da polisin güvenlik noktaları oluşturması için kapatıldı.
Sanıklar getirildi. Aileler isyan ediyor "Onlar için aldığınız güvenlik önlemini 10 Ekim'de alsaydınız bu acıyı yaşamazdık"#Ankarakatliamı pic.twitter.com/e5RtG2iBpW
— Filiz Kerestecioğlu (@FilizKer) November 7, 2016
Davanın sanıkları şunlar:
İlhami Balı, Deniz Büyükçelebi̇, Edremit Türe, Yakub Şahi̇n, Hakan Şahin, İbrahim Halil Alçay, Resul Demir, Hacı Ali Durmaz, Hüseyi̇n Tunç, Abdülmubtalip Demir, Talha Güneş, Meti̇n Akaltın, Savaş Yıldız, Burak Ormanoğlu, Suphi Alpfiidan, Hasan Hüseyin Uğur, Bayram Yıldız, Kenan Kutval, Ahmet Güneş, Abdulhami̇t Boz, Cebrai̇l Kaya, Ömer Deniz Dündar, Muhammet Zana Alkan, Walentina Slobodjanjuk (Kazakistan vatandaşı), Mustafa Delibaşlar, Mehmedin Baraç, Nihat Ürkmez, Nusret Yılmaz, Kasım Dere, Yakup Selağzı, Erman Ekici, Yakup Karaoğlu, Yakup Yıldırım, Esin Altıntuğ, Hatice Akaltın ve Mehmet Kadir Cebael.
101 KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET
Bazı sanıklar, 'anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs etmek' suçundan bir kez ve '100 kişiyi öldürmek' suçundan toplam 100 kez olmak üzere toplam 101 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yanında terör örgütünün faaliyeti kapsamında 391 kişiyi öldürmeye teşebbüs etmek, terör örgütünün faaliyeti kapsamında ruhsatsız silah ve patlayıcı madde bulundurmak suçlarından da toplam 7 bin 631 yıldan 11 bin 750 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.
#10EkimAnkaraDavası önlem alınmadığı için gerçekleşen katliamdan sonra büyük güvenlik önlemleri altında başlıyor. #BarışaSelamAdaleteDavet pic.twitter.com/7vIA3vqxsU
— Sezgin Tanrıkulu (@MSTanrikulu) November 7, 2016
Bazı sanıklar için ise 'silahlı terör örgütü IŞİD üyesi olmak' suçundan 15 yıldan 22.5 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
NE OLMUŞTU?
İddianamede, canlı bomba saldırganlarının 1990 doğumlu Yunus Emre Alagöz ile açık kimliği tespit edilemeyen Suriye uyruklu kişi olduğu belirtiliyor.
Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin, Gaziantep'te 16 Ekim 2016'da düzenlediği operasyonda sanıklardan Mehmet Kadir Cebael üzerindeki bombayı patlatarak ölmüş, olayda 3 özel harekat polisi şehit olmuş, biri ağır olmak üzere 5 özel harekat polisi ve 4 Suriye uyruklu sivil yaralanmıştı.
Alınan bilgiye göre, Cebael'in ölüm kaydına ilişkin yazı da Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesine ulaştı.
Davanın bazı sanıkları ise henüz yakalanamadı.