‘MÜSLÜMANLAR BURADA KALICI İSE HAKLARI VAR, GEÇİCİ İSELER NE GEREK VAR’
Yunan Kilisesi’nin bu konuyu incelediğini belirten İeronimos, ülkede bulunan Müslümanların durumunun ne olacağı konusu açıklığa kavuşuncaya kadar cami inşaatının ertelenmesini istedi.
İeronimos, “Acele etmemeliyiz. Camiyi kimlere yapacağız? Bu insanlar ne yapacak? İbadet mi, yoksa camiler cihatçılık ve köktendincilik okulu mu olacak? Tüm bunları kim kontrol edecek. Ülkedeki Müslümanların durumu açıklığa kavuşuncaya kadar ertelenebilir. Burada kalacaklarsa hakları var. Ancak, geçici iseler ne gerek var. Hiçbir şey yapmayacağız" ifadelerini kullandı.
‘YUNANİSTAN, YUNAN VE HRİSTİYAN OLMAKTAN ÇIKIYOR’
Yunanistan’da yaşanan mülteci meselesinden endişe duyduğunu ifade eden İeronimos, ülkenin Yunan ve Hristiyan olmaktan çıkmaya doğru ilerlediğini ileri sürdü. İeronimos, tüm bunların önceden planlandığını belirterek, "Bu yüzden ısrar ediyorum sadece duygusallığa kapanmamalıyız. Bugün olup bitenler 50 yıl ilerisi için planlandı" diye konuştu.
Öte yandan cami yapımı için tahsis edilen Atina Belediyesi’ne ait arsa aşırı sağcı bir grup tarafından temmuz ayından bu yana işgal altında.
Kendilerine ‘Yunan Yedekler ve Halk Askerleri Hareketi’ anlamına gelen Greek movement of Reservists and Citizen-Soldiers adını veren grubun lideri Yannis Ioannidis, News IT’ye yaptığı açıklamada “Bu özgür Yunanistan” dedi.
IOANNİDİS: EĞER BURAYA CAMİ YAPMAK İÇİN İŞ MAKİNELERİNİ GETİRİRLERSE…
Cami için ayrılan askeri bölgenin evsiz Yunanlar için olduğunu ve Yunan toplumunun Müslümanlaşması tehlikesi olduğunu savunan Ioannidis, “Eğer buraya cami yapmak için iş makinelerini getirirlerse, şoförü yerinden çıkarır ve burayı basketbol sahası yaparım. İstedikleri kadar biber gazı sıksınlar, sonrasında da cesetler için poşet getirsinler” dedi.
Ioannidis, Persler ve Yunanlar arasındaki Termopylae Muharebesi’ni de hatırlatarak “Burası bizim için Termopylae” ifadelerini kullandı.
Βοτανικός: Κατάληψη στην περιοχή που θα ανεγερθεί το τέμενος https://t.co/RU54SMUv94 pic.twitter.com/RB9MSANaau
— NEWS 247 (@News247gr) November 2, 2016
Yunanistan Şeffaflık ve İnsan Hakları Genel Sekreteri Kostis Papaioannu konuyla ilgili yayımladığı yazılı açıklamada, işgalci grupların bu faaliyetlerinin geçmişte yaşanan nefret gösterilerini hatırlattığını belirterek, bu durumun kamu düzeni ve güvenlik açısından tehlike oluşturduğunu kaydetti. Papaioannu açıklamasında, "Bu hareketin amacının ibadet yeri inşa edilmesini engellemek olduğu aşikar. Ancak, bu devletin bir kararıdır ve ülkenin uluslararası bir sorumluluğudur" ifadelerini kullandı.
SYRIZA’dan yapılan açıklamada, cami yapımı için tahsis edilen arsanın işgal edilmesinin ırkçı bir hareket olduğu ifade edilerek, aşırı sağcı seslerin ülkede yaşayanların ibadet haklarını engelleyemeyeceği kaydedildi.
PASOK partisinden yapılan açıklamada ise cami yerinin bilinen aşırı sağcı çevreler tarafından yaşa dışı olarak işgal edildiği ve devletin buna duyarsız kaldığı belirtildi. Bu konuda yetkili olan Şeffaflık ve İnsan Hakları Genel Sekreterliği’nin, yasal uygulama yönüne gitme yerine sadece yazılı bir duyuru yayımlamakla yetindiği ifade edilen açıklamada, yetkili savcılığa hareket geçme çağrısında bulunuldu.
KAMİNİS: GÖRÜŞLERİM BİLİNİYOR
Cami alanının işgal edilmesiyle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Atina Belediye Başkanı Yorgos Kaminis ise işgal olaylarıyla ilgili belirli görüşleri bulunduğunu ve bunların bilindiğini söyledi. Kaminis ayrıca, “Şehrin çevresinde 200 tane gayriresmi yer olacağına bir tane resmi yer olması çok daha iyidir” ifadelerini kullandı.