Hariri, iki gün süren istişarelerde 128 sandalyeli meclisten Şii Emel Hareketi de dahil olmak üzere 112 milletvekilinin desteğini aldı. Hizbullah grubu, Suriye Sosyalist Milliyetçi Partisi ve Suriye Baas Partisi ise Hariri'nin başbakanlık adaylığına çekimser kaldı. Hizbullah'ın meclis grup başkanı Muhammed Raad, istişarelerde başbakan adayı olarak kimsenin adını teklif etmediklerini söyledi.
'HIZLICA ULUSAL UZLAŞI HÜKÜMETİ KURACAĞIZ'
Müstakbel Partisi lideri Hariri, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan çıkarken yaptığı açıklamada, 'ulusal uzlaşı hükümeti' kurmak için çalışacağını ifade etti.
Saad Hariri #Lübnan'da Kabineyi Kurmakla Görevlendirildihttps://t.co/9dGfal8taE pic.twitter.com/Hejw8sYtzd
— TESNİM Haber Ajansı (@Tasnimnews_TR) 3 Kasım 2016
Hariri, görevi aldıktan sonra gruplarla görüşerek yeni hükümetin oluşturulması için çalışmalarda bulunacak. Ancak Lübnan'ın mezhepsel kotalarla belirlenen görev dağılımı hükümet pazarlıklarının çetin ve uzun geçmesine yol açıyor. Ülkedeki karşıt siyasi gruplar hangi bakanlıklara talip olduklarını çoktan açıklamaya başladı.
Lübnan'da yeni hükümeti kuracak başbakan adayının belirlenmesi amacıyla milletvekilleri dün Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda iki gün sürecek istişareler için toplanmıştı. Ülkede iki buçuk yıl süren cumhurbaşkanlığı krizinin ardından Mişel Aun pazartesi günü mecliste yapılan 46. oturumda Lübnan'ın 13. Cumhurbaşkanı seçilmişti.
كتلة "المستقبل" تنوه بخطاب القسم: نرشّح الحريري لرئاسة حكومة العهد الاولىhttps://t.co/AoaJx0ZnPe pic.twitter.com/1ORZrDRHUa
— Saad Hariri (@saadhariri) 1 Kasım 2016
MEZHEPSEL DAĞILIMA GÖRE
Lübnan'da 1943 yılında belirlenen mutabakata göre, cumhurbaşkanının Maruni Hristiyan, meclis başkanının Şii Müslüman ve başbakanın da Sünni Müslüman olması gerekiyor.
Müstakbel Hareketi lideri 46 yaşındaki Saad Hariri, 2005 yılında suikast sonucu hayatını kaybeden Lübnan'ın eski Başbakanı Sünni siyasetçi Refik Hariri'nin oğlu. Babasının ölümünden sonra Müstakbel Hareketi'nin başına geçen Saad Hariri, 2009-2011 yılları arasında başbakan olarak görev yaptı.
Hariri, siyasi kariyerinin yanı sıra babasından kalan inşaat, telekomünikasyon ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren şirketleriyle Lübnan'ın önde gelen iş adamları arasında yer alıyor.