Tirso nehrine yapılan barajın ardından, 1919-1924 yıllarında ortaya çıkan adanın en büyük su rezervi Omodeo, uzun süre Avrupa’nın en büyük gölü olarak kabul ediliyordu. Turistler tarafından büyük ilgi gören bu suni gölün çevresindeki bazalt platolar ve fethedilmez dağlar, Sardinya ve vahşi doğasının cazibesini en iyi şekilde yansıtıyor.
Vista Lago Omodeo. Sedilo. (or). pic.twitter.com/eQIfPvKvVA
— Antonello Padedda (@AntonelloPadedd) 31 Ekim 2015
Ama şimdi bu göl yok olma tehdidi altında. Su seviyesindeki düşüş şimdiden 12 metreyi buldu. Nedeni, son 25 yılın en büyük kuraklığı. Ada aylardır yağmur görmüyor, bu yüzden göldeki su düzeyi her ay 1 metre düşüyor. Sonuç itibariyle Sardinya’nın tarım sektöründeki durum felaket sınırına dayandı. Zira ülkenin kuzeyinde yer alan bir diğer suni göl Liscia da hızla kuruyor.
Lago del Liscia febbraio 2014 ed agosto 2016. #sardegna #acqua #crisi pic.twitter.com/5E8MOj7W0x
— HikingSardinia (@HikingSardinia) 17 Ağustos 2016
Kuraklık her şeyi vurdu. Omodeo’nun kuruyan kıyılarının üzerinde hiçbir şey bitmezken, 200 binden fazla koyun ve inek sürüsü otlanacak yer bulamıyor. Su Tasarrufu Kurumu geçtiğimiz eylül ayında meraların sulanmasını yasakladı ve yerleşimlerde su tüketimine sıkı kısıtlamalar getirildi. Ada yönetimi, yağmurların geleceği güne kadar Omodeo’nun tamamen kurumamasını umuyor.