‘BASKI ORTAMININ SON HALKASI'
Kimi yorumda Cumhuriyet gazetesi yöneticilerine yönelik gözaltıların temmuz ayındaki darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan baskı ortamının son halkası olduğuna dikkat çekildi. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF-Reporters Sans Frontieres) Genel Sekreteri Cristophe Deloire, Twitter hesabından "Türkiye'de medyaya baskınların sınırı yok" ifadelerini paylaştı. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu ise, Twitter hesabından "Eleştirel haberciliği sindirmeye dönük operasyonu en sert şekilde kınıyoruz" ifadelerini paylaştı.
İnsan Hakları İzleme Örgütü Türkiye Direktörü Emma Sinclair-Webb, gözaltı haberini Twitter hesabından duyurdu. Alman Deutsche Welle'nin sitesindeki haberde, 675 ve 676 sayılı kanun hükmünde kararnamelerle 15 basın yayın organı kapatılmasını hatırlatarak Cumhuriyet'in toplam 13 yöneticisi ve yazarı hakkında gözaltı kararı olduğunu aktardı. Haberde gazeteyi hedef alan operasyon sosyal medyada tepkiye neden olduğu belirtildi.
BBC Türkçe'nin haberinde ‘Cumhuriyet gazetesine operasyon' başlığı ile duyurulan haberde "Cumhuriyet gazetesinin 13 yöneticisi ve yazarı hakkında gözaltı kararı alındığı, yönetici ve yazarları Fethullah Gülen yapılanması ve PKK ile ilişkili olmakla suçlandığı" kaydedildi.
İngiltere basınında Guardian gazetesi haberinde 675 ve 676 sayılı KHK'lar hatırlatıldı, genel yayın yönetmeninin ve gazete yöneticilerinin evlerinin sabah erken saatlerde arandığı kaydedildi. Cumartesi günü kapatılan basın organlarıyla darbe girişiminin ardından kapatılan yayın organı sayısının 160'a ulaştığı aktarıldı.
Independent gazetesi Twitter hesabından haberi "Türkiye, hükümetin en büyük muhaliflerinden birini gözaltına aldı" ifadeleriyle duyurdu. Batı hükümetleri ve insan hakları organizasyonları tarafından eleştirilen temizlik kapsamında en son cumartesi günü 100'den fazla yayın organının kapatıldığı hatırlatıldı.
Gözaltı kararını duyuranlar arasında The New York Times ve Al Jazeera gibi yayın organlarında yazıları yayınlanan ve nisan ayında Türkiye'ye girişi engellenen gazeteci yazar David Lepeska da var.
FRANSA'DA İLK HABER CUMHURİYET
Cumhuriyet gazetesinin genel yayın yönetmeni ve yazarlarının erken saatlerde gözaltına alınmaları Fransa'nın bütün yazılı ve görsel basınında ilk haber olarak yer aldı.
Le Figaro, Le Monde, Le Parisien gibi büyük tirajlı gazeteler haberi manşetten son dakika olarak girerken, Europe 1, France Info, RMC gibi radyolar ve BFM TV, İ TELE, LCİ gibi haber kanalları haberi flaş olarak geçtiler.
Bu gözaltıların, hükümetin FETÖ'yü bitirmek için başlattığı operasyonların yapıldığı bir dönemde olduğunu hatırlatan Fransız basını, Cumhuriyet gazetesinin MİT TIR'ları konusunda haber yaptığını ve video yayınladığını ve bu yüzden iktidarın hedefinde olduğunu vurguluyor.
Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu'nun gözaltına alınması ve gazeteye yönelik operasyon Alman basınında geniş yer buldu.
Türk yetkililer gazetecilere yönelik baskıları sürdürüyor. Hükümete muhalif Cumhuriyet gazetesinin genel yayın yönetmeni gözaltına alındı, 12 gazeteci daha aranıyor. Cumhuriyet'i Alternatif Nobel ödülüne layık gören Doğru Yaşam Ödülleri Vakfı, "Türkiye'de ifade özgürlüğünün giderek tehdit edildiği bir zamanda, Cumhuriyet demokrasinin sesinin susturulamayacağının kanıtıdır" demişti.
BILD: DEMOKRASİ KARŞITI DARBE GAZETEYE ULAŞTI
"Demokrasi karşıtı darbe gazeteye ulaştı." Türkiye'nin en önemli muhalif gazetesi Cumhuriyet, yetkililerin kendilerine yönelik dev operasyonu sonrası böyle yazdı.
ZEIT: TÜRK POLİSİ YİNE GAZETECİLERİ HEDEF ALDI
Türk polisi yine gazetecileri hedef aldı. Savcılık, gözaltına alınanların beş gün boyunca avukatlarıyla görüşmesini yasakladı. Türkiye'deki OHAL sayesinde bu mümkün oldu. Gözaltı süresi 4 günden 30 güne çıkarıldı.
TAGESSPIEGEL: TÜRK POLİSİ CUMHURİYET GENEL YAYIN YÖNETMENİNİ GÖZALTINA ALDI
Türk yetkililer OHAL'i kullanarak muhalif medyayı cezalandırıyor. OHAL'in yürürlüğe girmesinden bu yana hükümet çok sayıda muhalif medya kuruluşunu kapattırdı.
BAYERİSCHER RUNDFUNK: TÜRK YARGISI, GAZETEYİ İLK KEZ HEDEF ALMIYOR
Türkiye'de hükümetten bağımsız son medya kuruluşlarından biri olan sol liberal Cumhuriyet gazetesinin genel yayın yönetmeni Murat Sabuncu ve 12 çalışanı bir gece baskınıyla baskınla gözaltına alındı. Hükümet karşıtı gazetecilerle topyekûn mücadeleyi sürdüren Türk yargısı, gazeteyi ilk kez hedef almıyor. Ülkenin en eski gazetesinin eski yayın yönetmeni Can Dündar da geçen yıl casusluk suçlamasıyla gözaltına alınmıştı.
MDR: SON MUHALİF SESLERDEN BİRİ CUMHURİYET
Erdoğan, Cumhuriyet yayın yönetmenini gözaltına aldırttı. Darbe girişiminden sonraki aylarda Türk hükümeti çok sayıda muhalif medya kuruluşunu kapattı. Geriye kalan son muhalif seslerden biri Cumhuriyet. Şimdi gazetenin genel yayın yönetmeni gözaltına alındı. Can Dündar ve Erdem Gül hakkında da yıllarca hapis kararı var.
Çok sayıda muhalif medya kuruluşunun kapatılmasının ardından Türk yetkililer şimdi de geriye kalan muhalifler arasındaki en önemli gazete Cumhuriyet'i hedef aldı. Türkiye, halihazırda Sınır Tanımayan Gazeteciler'in basın özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında 151. sırada.
SPIEGEL ONLİNE: TÜRK HÜKÜMETİ MUHALİF MEDYANIN ÜZERİNE SERTÇE GİTMEYİ SÜRDÜRÜYOR
Türk hükümeti muhalif medyanın üzerine sertçe gitmeyi sürdürüyor. Son olarak muhalif Cumhuriyet gazetesinin genel yayın yönetmeni Murat Sabuncu gözaltına alındı. Bu haftasonu 10 bin memur ihraç edilmişti. Erdoğan, darbe girişimi sonrası Gülen destekçilerine yönelik ‘geniş tasfiyeler' olacağını duyurmuştu.
İSKANDİNAVYA BASINI
İskandinavya basını da Cumhuriyet gazetesine yönelik polis operasyonunu son dakika haberi olarak duyurdu. Haberlerde "Türkiye'nin en büyük muhalefet gazetesi Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu'nun gözaltına alındı" denildi. Yayınlanan haberlerde gazetenin birçok yazar ve yöneticisinin evlerinde de polis aramaları yapıldığı belirtildi.
UKRAYNA MEDYASI: TÜRKİYE'DE MUHALİF GAZETENİN GENEL YAYIN YÖNETMENİ GÖZALTINA ALINDI
Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ve bazı yazarların gözaltına alınması Ukrayna medyasında da yer buldu.
Murat Sabuncu'nun ve bazı yazarların gözaltına alındığı belirtilen haberde, "Türkiye'de darbeye karışma, muhaliflerle ve Fethullah Gülen cemaatiyle bağlantılı olma ihtimalinden dolayı 10 binden fazla kişi işinden kovuldu, 15 medya kuruluşu kapatıldı" denildi.
"Türkiye'de muhalif gazetenin genel yayın yönetmeni gözaltına alındı" başlığını kullanan Gordonua.com sitesi, "Sabuncu ve diğer gazeteciler, terör örgütüyle bağlantılı olmakla suçlanıyor. Türkiye'de Gülen ile bağlantılı olmakla suçlanan 35 bin kişi gözaltına alındı, 10 bin kamu görevlisinin görevine son verildi, 15 medya kuruluşu kapatıldı" diye yazdı.
Haberi duyuran 112 TV kanalı ise, "Türkiye'de muhalif gazetenin genel yayın yönetmeni ve bazı yöneticileri düzenlenen operasyonla gözaltına alındı. Gözaltına alınmalarının ve gazetede yapılan aramanın sebepleri henüz açıklanmadı" ifadelerini kullandı.