Budak, ocak-eylül döneminde 2015 yılında Türkiye'ye 29 milyon 758 bin yabancı turist gelirken, 2016 yılında gelen turist sayısının yüzde 32'lik gerilemeyle 20 milyon 246 bine düştüğünü belirterek, "Türkiye 9 ayda 9 milyon 511 bin 215 turist kaybetti. Turist kaybının 10 milyon eşiğine gelmesi, Turizm Bakanı Nabi Avcı'nın da söylediği gibi ‘AKP hükümetin rehaveti'nin sonucudur. Türkiye, AKP'nin rehavetinin bedelini ağır şekilde ödemektedir" dedi.
‘EN ÇOK KAYIP ANTALYA'DA'
En fazla kaybın Antalya'da ortaya çıktığını, 9.5 milyonluk kaybın 4.5 milyonunun Antalya, 2.5 milyonluk bölümünün ise İstanbul'da olduğunu belirten Budak, "Kriz en fazla Antalya'yı vurdu. Toplam kaybın yarısı Antalya'dan. Ve yılsonuna kadar kayıp daha da büyüyecek görünüyor. Antalya'da sadece kayıtlı istihdamda geçen yıla göre 70 bin azalma var. Kayıt dışı çalışanlar da eklendiğinde zaten sezonluk çalışan on binlerce turizm emekçisi evine ekmek götüremedi. Esnaf, üretici perişan" diye konuştu.
‘2017 İÇİN SİNYALLER OLUMSUZ'
Turizm sektörünün 30-35 yıllık özverili çalışmalarla önemli bir noktaya taşındığını, son 2 yılda ise ciddi kayıpların ortaya çıktığını kaydeden CHP'li Budak, şunları ifade etti:
"İki yıl önce 2016 yılı için 33.5 milyar dolar gelir hedefi bekleyenler, bugün hedefi 18.6 milyar dolara düşürdü. Hedeflerdeki 15 milyar dolarlık erime, AKP'nin Türkiye'ye, turizm emekçisine, esnafa, üreticiye ödettiği bedeldir. Bugün Türkiye'nin uzun yıllar soncunda elde ettiği kazanımlar büyük riskle karşı karşıya. AKP'nin 2016'dan çıkarması gereken dersler var ama ne yazık ki rehavetten çıkılmış değil. 2017 için acilen harekete geçilmesi gerekiyor. Erken rezervasyonlar, ekim ayı ile başlar. Gelen sinyaller olumlu değil. O nedenle daha fazla geç kalınmadan harekete geçilmesi gerekiyor. AKP'nin rehaveti sürerse 2017'nin kayıpları çok daha büyük olur.
2017'nin kaybedilmemesi için Türkiye'nin bozulan imajını acilen düzeltmesi gerekiyor. Bunun yolu da OHAL değil, demokrasi ve hukuktur. Türkiye acilen demokrasiye dönmelidir. Turizm barış sektörüdür. Türkiye'nin bu mesajı dünyaya vermesi gerekir. Bunun için ülkeyi yönetenler şiddet ve nefret diline acilen son vermelidir. Bu yönde adım atılmazsa, AKP hükümeti'nin turizme ve Türkiye'ye çıkardığı fatura 2017'de daha da büyüyecektir."
‘ÜLKEYİ YÖNETENLER ŞİDDET VE NEFRET DİLİNE SON VERMELİ'
CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak önerilerini ise şöyle açıkladı:
— Olağanüstü Hal uygulamasına, KHK düzenine derhal son verilmeli,
— Türkiye'de demokrasi ve hukuk yeniden egemen kılınmalı,
— Ülkeyi yönetenler şiddet ve nefret diline son vermeli,
— Türkiye'nin özellikle olgunlaşmış pazar olarak adlandırılan Avrupa Pazarı'nda bozulan imajını düzeltmeye yönelik aktif ve etkin bir imaj kampanyası yürütülmeli,
— Tanıtım bütçesi 5 kat arttırılmalı, Avrupa'nın etkin kanallarında tanıtım ve imaj kampanyaları gerçekleştirilmeli,
— Avrupa pazarında tüm büyükelçiliklerin tanıtım sürecine aktif katılımı sağlanmalı,
— Uçak desteğinin 2017 yılı için tüm yıl boyunca verileceği yılbaşından önce ilan edilmeli,
— Turizm iş kolunda istihdam üzerindeki yükler azaltılmalı,
— Turizm işletme ve yatırım belgeli işletmeler için eğlence vergisi muafiyeti ve alkollü içecekler için ÖTV iadesi sağlanmalı,
— Konaklama sektörü ihracatçı kapsamına alınmalı ve desteklerinden yararlandırılmalı, vergi iadesi sağlanmalı,
— Küçük ve orta büyüklükteki işletmelere tarımda olduğu gibi faizsiz veya düşük faizli kredi desteği sağlanmalı,
— İç turizmi canlandırmaya dönük kampanyalar, düşük faizli ve uzun vadede geri ödemeli tatil kredisi gibi destekler oluşturulmalı.