Uzmanlara göre bugün Ankara’nın, Moskova ile olan işbirliğini çok daha ileri boyutlara taşıma hedefinin ve ikili ilişkilerini askeri alanlarda dahil yüksek düzeyli bir ortaklığa kadar götürme niyetinin olduğunu söylemek mümkün.
Rusya ile Türkiye arasında istihbarat bilgilerinin paylaşımına ilişkin anlaşmalar, Rusya’nın Türkiye’ye hava savunma sistemini sevk etmesi ihtimali ile ilgili görüşmeler, Açık Semalar Antlaşması (ASA) kapsamında Rusya’ya ait bir müfettiş takımının Türkiye üzerinde denetleme uçuşlarını gerçekleştirmesi ve buna benzer gelişmeler hiç kuşkusuz iki ülke arasındaki güvenin ciddi derecede artmış olduğunun göstergeleridir.
Öte yandan ABD’nin, bütün tehlikeli sonuçlara rağmen “Büyük Ortadoğu Projesi”ni uygulamaya çalılşması, hem Rusya’yı hem de Türkiye’yi rahatsız etmekte. Uzmanlara göre bu projeye, ancak Rusya ve Türkiye’nin bölgedeki ortak çaba ve hareketleriyle son verilebilir.
Bu koşullarda yakın dönemde Rusya ile Türkiye arasında artan işbirliği stratejik düzeye çıkabilir mi?
Konuyla ilgili Sputnik’e konuşan Türkiye Emekli Subaylar Derneği Başkanı emekli Hava Korgenerali Dr. Erdoğan Karakuş şunları söyledi.
Açık Semalar Antlaşması’na Türkiye olarak biz çok büyük önem veriyoruz. Özellikle 1990’dan sonra dünyadaki gelişmeler dikkate alınarak bu antlaşmanın uygulanması tamamen barış ve ülkelerin birbirine güvenini sağlamak amaçlı olmuş. Malumunuz uçak krizi nedeniyle maalesef Rus uçağının uçuşu Şubat ayında gerçekleşememişti. Şimdi gerçekleşiyor. Bunun, birbirimize olan güvenin arttırılması açısından çok önemlidir.
Türkiye, kendisinde bulunan silah miktarını Rusya’ya bildiriyor. O bildirme üzerine Rusya da bunu bir yerde denetlemiş oluyor ve güven arttırıcı bir ortam yaratılmış oluyor. O nedenle bugün gerçekleşmekte olan bu olay Türkiye ile Rusya arasında çok büyük güvenin bir örneğini veriyor. Bundan dolayı her iki ülkenin halkları mutlu olması lazım. Bu güven gittikçe gelişecek. Biz ona inanıyoruz.
Çünkü çok iyi biliyoruz ki, Büyük Ortadoğu Projesi her iki ülkeyi de fevkalade büyük ölçüde rahatsız etmektedir. Bu rahatsızlığın ortadan kalkması için Rusya ile Türkiye’nin çok iyi bir anlaşma ve güven içerisinde bulunması ve bu güvene dayalı olarak stratejik ortaklığın geliştirilmesi gerekmektedir. Daha önce özellikle S300, S400 gibi konularda Türkiye’nin ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda adım atıldığını biliyoruz. Bütün bunlar elbette ki stratejik ortaklığa götürecektir. İki ülkenin stratejik ortak olmaması için zaten hiçbir sebep yoktur.