#DHFC urge fans to support @GaryLineker & Fatima Manji against media & racist bullies — sign @hopenothate card now https://t.co/WHgIhDZV6T… pic.twitter.com/vhd4YyvyRU
— Dulwich Hamlet FC (@DulwichHamletFC) 21 Ekim 2016
Kurul, önceki gün bildirdiği kararında, yazarın "fikrini ifade etmeye hakkı olduğu" hükmüne vararak "Yazıda, şikayetçi hakkında din temelinde önyargılı ya da kötüleyici bir referans bulunmuyor. Yazarın görüşünün şikayetçiyi ve başka kişileri rahatsız ettiği kuşkusuz. Ama bu görüşlerin de ifade etme hakkına sahiptir" ifadelerini kullandı.
'GAZETEDEKİLER BİLE O SATIRLARDAN UTANARAK BENİ ARADI'
BBC Türkçe servisinin aktardığına göre, Fatima Manji, Sun gazetesinde çalışanların bile MacKenzie'nin bu satırlarından utanarak gizlice kendisini aradığını, bu "nefret dolu" yazıdan dolayı çok üzüldüklerini bildirdiğini, buna karşılık Basın Standartları Kurulu'nun böyle bir karar almış olmasının başta Müslümanlar olmak üzere azınlıklara saldırmanın "serbest" olduğu mesajını verdiğini söyledi.
"It is open season on Muslims" — @fatimamanji responds to press watchdog ruling on @kelvmackenzie article in The Sun pic.twitter.com/qrkbwZNXT9
— BBC Radio 4 Today (@BBCr4today) 20 Ekim 2016
'BU TARTIŞMA SUNİ OLARAK ÜRETİLDİ'
Fatma Manji, BBC'ye verdiği mülakatta, "Dini sembollerle ilgili bu tartışma bana göre Sun gazetesi ve Kelvin MacKenzie tarafından suni bir şekilde üretildi. Kendisi çağımızın filozoflarından biri değil ve dini semboller konusunda uzman da değil" diye konuştu. Manji, Nice saldırısında ölenlerin üçte birinin de Müslüman olduğunu hatırlatarak, "O gece öldürülen 62 yaşındaki bir büyükannenin de adı, benim gibi Fatma idi ve onun da başı benim gibi örtülüydü" dedi. BBC radyosuna konuk olan Manji, "Kelvin MacKenzie'nin köşesinde, benim bir şekilde terör saldırısı yürüten birine yakınlık hissedebileceğimi, 'bizden biri gibi olmadığımı', 'başka türlü' olduğumu ima edebilmesi, başkalarının da saldırılara hedef olabileceği anlamına geliyor" diye ekledi.
Channel 4 televizyonu editörü Ben De Pear ise Bağımsız Basın Standartları Kurulu'nun Manji'nin şikayeti karşısında aldığı karara "İfade özgürlüğünün temel bir hak olduğunu kabul etmekle birlikte, bunun kışkırtma ve ayrımcılık yapmayı meşrulaştırmaması gerektiğine inanıyoruz" diyerek tepki gösterdi. Ben De Pear, "Müslüman bir gazetecinin herhangi bir haberi takip etmemesi için hiç bir sebep göremiyoruz. Fatima günün konularıyla ilgili olarak tarafsız ve derinlikli haberler yapmayı sürdürecek" dedi.
MACKENZIE: MESELE SEMBOLLER
Sun gazetesinde şikayete konulu yazıyı kaleme alan Kelvin MacKenzie de BBC'nin sorularına yazılı bir yanıt verdi ve bir gazetecinin dini inancını belli eden semboller giyip giyemeyeceğinin "meşru bir tartışma" konusu olduğunu söyledi. MacKenzie, "Hiç bir Müslüman'ın herhangi bir konuda haber yapmasına engel olunmaması gerektiğinde yüzde yüz hemfikirim. Fakat gazetecilerin ekranda, özellikle de dini açısı olan olayları bildirirken, dini inançlarına işaret eden önemli sembolleri giyinmelerinin uygun olup olmadığı meşru bir tartışmadır" dedi. MacKenzie bu konuda BBC'nin de yıllar önce kendi içinde bir tartışma yürüttüğünü ve haber sunucularının nasıl giyinebileceği konusunun en üst düzeyde değerlendirildiğini hatırlattı. Sun yazarı, "Müslümanlar da dahil bir çok insan açısından başörtüsünün, kadına baskı ve kontrolün sembolü olarak görüldüğünü de unutmayalım. Bazı ülkelerde kadınlar başlarını örtmedikleri için saldırıya uğruyor, tutuklanıyor ve hapse atılıyor" diye konuştu.