Washington’ın, uzmanların deyimiyle ‘Ankara’yı hiçe sayan Suriye ve Irak politikaları’ nedeniyle hayal kırıklığına uğrayan Türkiye'de, ABD’ye karşı bir tutum değişikliği yaşandı mı? Ve bu tutum değişikliği ileride somut hareketlere dönüşebilir mi?
Konuyla ilgili Sputnik’e konuşan Dış Politika Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi ve Uluslararası Programlar Başkanı Emekli Büyükelçi Oktay Aksoy, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Türkiye, Amerika’nın kendi yakın müttefikine daha anlayışlı davranarak ona göre faaliyet göstermesini temenni eder. Amerika’nın son zamanlardaki tutumu Türkiye’yi çok rahatsız ettiği gizli bir şey değil. Türkiye bunu her zaman gerek Dışişleri Bakanı, gerek Başbakan, gerek Cumhurbaşkanı seviyelerinde muhataplarına anlatmaya çalışıyor. Demek ki, anlatmakta bazı sorunlarımız var. İnsan bekler ki, çok yakın müttefikimiz olan bir devlet Türkiye’nin endişelerini biraz daha anlayışla karşılar ve politikalarını ona göre geliştirir. Bu olmuyor. ABD uzun zamandır tuhaf bir şey içinde. Amerika’nın tabii şu sırada seçim hazırlığı içinde olması, yeni yönetimin oluşana kadar aynı parti muhtemelen (iktidar) olması halinde dahi uzun bir zaman alacağı anlaşılıyor.
Peki bu zaman içinde Türkiye ABD’ye karşı ne yapar? ABD’ye karşı, öyle bir süper güce karşı Türkiye gibi bir ülkenin yapacağı şey çok fazla olmayabilir. Ama Türkiye’nin kaybının ABD'de çok şey ifade etmesi gerekir. ABD politikacıları bunu daha iyi değerlendirmeli diye düşünüyorum.
ABD'nin de belki kendine göre birtakım tercihleri olmuştu. Türkiye’nin müttefik olarak Amerika’ya daha yakın ve Amerika’nın politikalarını gözü kapalı desteklemesini bekliyordu. O gerçekleşmedi. Ondan dolayı bir kızgınlık içinde, tepki gösterme ihtiyacını duyuyor. Onu izah etmek gerçekten güç ama bir süper gücün yakın bir müttefikini bu kadar kolay harcayabilmesi doğrusu yadırganır."